Eerste rechtszitting in beursfraudezaak uitgesteld

ROTTERDAM, 19 JAN. De eerste rechtszaak in de beursfraudekwestie is uitgesteld. Aanstaande donderdag had de van fiscale fraude en valsheid in geschrifte verdachte Holland Casino-directeur Th. van K. moeten voorkomen. Deze zaak is verschoven naar 12 februari omdat Van K.'s advocaat om medische redenen is verhinderd.

Van K. wordt ervan verdacht 1,75 miljoen gulden aan inkomsten te hebben verzwegen voor de fiscus. Met het geld, dat geparkeerd stond op een coderekening in Zwitserland, zou hij via effectenmakelaar Leemhuis & Van Loon diverse transacties op de Amsterdamse effecten- en optiebeurs hebben gefinancierd.

De rechtszaak tegen Van K. is de eerste van een serie 'lichtere' gevallen die Justitie in het kader van de beursfraude voorbrengt. Het gaat hierbij vooral om beschuldigingen van belastingontduiking. De zaken zullen in de komende weken dienen.

De hoofdverdachten in de beursfraudezaak worden behalve van belastingfraude ook verdacht van effectenhandel met voorkennis, witwaspraktijken en deelname aan een criminele organisatie. Zij moeten zich in oktober voor de rechter verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam relativeert geruchten dat een stroom nieuwe arrestaties op komst zou zijn. “We gaan gewoon door met het onderzoek”, aldus een woordvoerder vanochtend. “We sluiten arrestaties niet uit.”