Eddy Planckaert gebruikte EPO als wielrenner

ROTTERDAM, 19 JAN. Oud-wielrenner Eddy Planckaert heeft gisteren toegegeven dat hij tijdens zijn loopbaan gebruik heeft gemaakt van het dopingmiddel EPO. De Belg deed zijn uitspraak in het tv-programma van journalist Hugo Camps. EPO is de afkorting van erythropoëtine. Dit eiwithormoon bevordert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Gebruik van EPO is levensgevaarlijk door de kans op bloedverdikking.

Planckaert is één van de eerste wielrenners die het gebruik van EPO openlijk toegeven. Hij noemt het een wondermiddel. “Ik zal niet zeggen dat je er alles mee wint, maar bent toch al gauw tien tot vijftien procent sterker. Ik heb er één seizoen gebruik van gemaakt, met een fameus resultaat.” Planckaert won in zijn lange loopbaan onder meer Parijs-Roubaix en de Ronde Vlaanderen. Hij reed de meeste tijd in dienst van de Nederlandse ploegleider Peter Post.