Duur reddingsplan voor stad Pompei

ROME, 19 JAN. Met als motto Pompei zal geen tweede keer sterven heeft de Italiaanse minister van Cultuur een reddingsplan van bijna zeshonderd miljoen gulden gepresenteerd om te voorkomen dat deze oude Romeinse stad verder lijdt onder het massatoerisme.

Voor het eerst is een systematisch overzicht gemaakt van de benodigde restauraties en worden de ingrepen over een lange periode gepland. Het reddingsplan beslaat een periode van vijf jaar. Doel is te voorkomen dat Pompei nog verder achteruit gaat. De afgelopen veertig jaar is het aantal te bezoeken gebouwen gedaald van 64 naar zestien. Van de 44 hectare van de stad die zijn blootgelegd, was in 1956 nog 36 procent voor iedereen toegankelijk. Nu is dat gedaald naar twaalf procent. Hoofdoorzaak van de beschadiging van gebouwen, muren en mozaïeken is de enorme bezoekersstroom, die vorig jaar de twee miljoen mensen benaderde.

De Italiaanse staat heeft zich garant gesteld voor honderd miljard van de vijfhonderd miljard lire, bijna zeshonderd miljoen gulden, in het reddingsplan. De rest moet worden gedekt via een combinatie van maatregelen. Het ministerie van Cultuur zal in binnen- en buitenland obligaties gaan uitgeven voor de restauratie. De opgravingen zijn financieel autonoom gemaakt, waardoor de inkomsten direct kunnen worden gebruikt voor Pompei zelf.

Minister van Cultuur Walter Veltroni onderstreepte dat hij het bedrijfsleven een centrale plaats heeft toegedacht in het reddingsplan. De werkgeversorganisatie Confindustria heeft al een apart comité voor Pompei gevormd. Dat moet bedrijven stimuleren een deel van het restauratiewerk te adopteren. Het centrum-linkse kabinet heeft hiervoor dertig procent belastingkorting aangeboden.

Veltroni zei te hopen dat een aantal gesloten gebouwen op afzienbare termijn weer kan worden geopend. Hij noemde hierbij met name de tempel van Isis en het huis van Giulia Felice. Volgens de studie, die is gefinancieerd door het World Monuments Fund, zijn sommige gebouwen er zeer slecht aan toe.

Op de lijst van noodinterventies staan onder meer het amfitheater, de huizen van Venus en Loreius Tiburtinus, de tempel van Venus en het heiligdom van Apollo.