Doek Renoir met groot verlies verkocht

TOKIO, 19 JAN. 'Le Moulin de la galette', het schilderij van de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir is in mei 1997 met een verlies van 28 miljoen dollar verkocht. Dit meldde het Japanse dagblad Yomiuri Shimbun gisteren. 'Le Moulin de la galette' werd gekocht door een anonieme Amerikaanse verzamelaar.

Volgens de Japanse krant was de laatste eigenaar, de Japanse papierfabrikant Daishowa Paper, zodanig in financiële moeilijkheden geraakt dat hij was gedwongen het schilderij te verkopen. In 1990 kocht de toenmalige directeur van Daishowa Paper, Ryoei Saito, het schilderij van Renoir voor 78,1 miljoen dollar. In hetzelfde jaar verwierf Saito ook het schilderij 'Portret van dokter Gachet' voor 82,5 miljoen dollar, een absoluut recordbedrag voor een schilderij. Saito baarde in 1991 opzien door te beweren dat de schilderij na zijn dood samen met hem zouden worden gecremeerd. Toen Saito in 1996 overleed, gebeurde dit niet, maar werden de doeken voor dezelfde prijzen als Saito had betaald doorverkocht aan Daishowa Ashitaka, een filiaal van Saito's bedrijf. Dit gebruikte de doeken vervolgens als onderpanden voor leningen aan het moederbedrijf Daishowa Paper. (AFP)