Culturele kaalslag

Aanstaande woensdag verdwijnen - op advies van de lokale programmaraad - drie van de zes radiostations die vooral klassieke muziek uitzenden van de Rotterdamse kabel: de Concertzender, BBC3 en BRTN3. In plaats daarvan worden andere 'culturele zenders', namelijk Country FM, Talk Radio en Radio Hollands Glorie tot het kabelnet toegelaten. Radio 4, Concert Radio en Classic FM blijven.

De raad vindt de veertien jaar oude Concertzender niet meer passen in het Rotterdamse standaardpakket omdat dit station zich niet alleen richt op klassieke muziek maar ook op “andere soorten serieuze muziek”. Volgens de raad komen deze andere soorten “meer en beter” aan bod bij andere zenders. Classic FM - met reclame - in het standaardpakket is beter omdat deze zender een lage drempel heeft en klassieke muziek voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maakt. Voor de echte kenners niet bijster boeiend. Concert Radio mag van de raad blijven omdat deze zender hele werken uit het klassieke repertoire uitzendt en over een rijke programmering van historische opnamen en uitvoeringen beschikt.

Liefhebbers van klassieke muziek noemen het schrappen van de drie stations 'culturele kaalslag', welke in lijkt te druisen tegen het ambitieuze plannen van Rotterdam om in de volgende eeuw culturele hoofdstad van Europa te worden. Kennelijk kan Rotterdam zich dit smetje veroorloven.

Voorzitter van de programmaraad mevrouw L. Eschauzier zegt dat de beslissing pijnlijk is geweest. “Elke keuze roept protesten op. Maar wij moesten twee televisie- en zeven radiostations schrappen. En de klassieke radiostations overlappen elkaar vaak in het aanbod. Het standaardpakket in Rotterdam bestaat uit 21 televisie- en 26 radiokanalen. We hebben het overwogen en beargumenteerd gedaan.”

Zij wijst de suggestie van de hand als zou de beslissing met een natte vinger en glas cognac in de hand zijn genomen. “We hebben er negen vergaderingen over gehouden. Maar ons standaardpakket, in vergelijking met Den Haag en Amsterdam, is gewoon te krap en in ons advies hebben we tevens gepleit voor uitbreiding. Alleen dit jaar kunnen we er niets meer aan doen. We zullen de klachten zeker inventariseren en daar volgend jaar rekening mee houden.”

Volgens woordvoerder C. de Ruyter van Eneco - het bedrijf dat de radio en televisiekanalen aan de 260.000 kabelabonnees doorgeeft - zijn er inmiddels honderden klachten binnengekomen over de het verdwijnen van de Duitse televisiezender ARD. “Een klein deel van de klachten betrof het verdwijnen van radiozenders. Maar dat hebben we elk jaar bij een wijziging van het programma-aanbod op radio en televisie. We kunnen er overigens weinig aan doen omdat de programmaraad maar één keer per jaar een beslissing neemt.”

Sinds september vorig jaar is in de nieuwe Mediawet bepaald dat het gemeentebestuur verplicht is advies te vragen aan de programmaraad. Daarvoor adviseerde de raadscommissie kunstzaken over de samenstelling van het standaardpakket. Nu kan het college van B en W slechts om zeer zwaarwegende redenen afwijken van het advies van de raad.

Rotterdammer V.M. Stuckmann schrijft in een klacht naar de rechter te zullen stappen als BBC3, BRTN3 en de Concertzender niet meer worden doorgegeven. Hij verwijt Eneco wanbeleid bij de samenstelling van het standaardpakket en eist handhaving van de huidige zenders. Verder vindt hij dat Eneco hem financiële schade toebrengt, omdat hij al een jaarabonnement op het BRTN3-programmablad Muziek en Woord heeft genomen. De gekwelde muziekliefhebber overweegt in arren moede een schotelantenne te nemen en het kabelabonnement op te zeggen.

Zullen er Rotterdammers zijn die hem volgen?