Cohen ondertekent akkoord VS-China

PEKING, 19 JAN. De Amerikaanse minister van Defensie Cohen en zijn Chinese ambtgenoot generaal Chi Haotian hebben vanmorgen in Peking een akkoord getekend dat de communicatie tussen oorlogsschepen van de beide landen moet verbeteren. Cohen, die zaterdag in Peking aankwam, heeft morgen een gesprek met president Jiang Zemin. Het is voor het eerst sinds 1994 dat een Amerikaanse minister van Defensie China bezoekt.

Voordat het akkoord vanmorgen werd getekend bracht Cohen een bezoek aan een tot dusver geheim commandocentrum van het Chinese leger in Peking. Het was voor de eerste keer dat buitenlanders toestemming kregen om het centrum te bezoeken. Pas vorige week gaf het Volksbevrijdingsleger toestemming voor het bezoek.

De ondertekening van het militaire akkoord is een uitvloeisel van het bezoek van Jiang Zemin in oktober vorig jaar aan de Amerikaanse president Clinton. De beide presidenten bereikten toen in principe al overeenstemming over het verdrag, dat door de handtekening van vanmorgen direct van kracht is geworden. Volgens Cohen geeft het akkoord aan “dat de betrekkingen tussen de legers van beide landen volwassen aan het worden zijn”. Volgens Chi markeert het akkoord “een grote vooruitgang in de betrekkingen tussen beide landen en legers”.

De Amerikaan waarschuwde tegelijkertijd dat de verkoop van Chinese wapentechnologie aan Iran “een beschadigend politiek effect” op de betrekkingen tussen de twee grootmachten zal hebben. Generaal Chi onderstreepte daarop dat China geen nucleaire technologie of kruisraketten aan Iran levert. Jiang Zemin gaf Clinton in oktober ook al die verzekering, maar velen in de Amerikaanse regering vrezen dat China toch tot levering overgaat als Iran betaalt.

Cohen bezocht eerder Maleisië, Indonesië, Singapore en Thailand en zal later deze week Japan en Zuid-Korea nog aandoen. Een van de doelen van Cohens reis is duidelijk te maken dat de Verenigde Staten de landen in Azië die te lijden hebben van een zware economische en financiële crisis, niet in de steek laat. (AP, AFP, Reuters)