AEX stijgt door herstel in Azië en hogere dollar

AMSTERDAM, 19 JAN.Herstel op de financiële markten in Azië en een twee cent hogere dollar hebben de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend verder omhoog geduwd. De belangrijke AEX-beursindex steeg met 10,97 punten (1,17 procent) naar 949,02 punten.

AMSTERDAM De Amerikaanse dollar steeg van 2,0550 gulden aan het slot van de handel van vorige week naar 2,0768 gulden vroeg in de middag. Ook putte de beurs vanochtend kracht uit de winst van 62 punten waarmee New York vrijdag de week had afgesloten. De positieve impulsen wekten in Amsterdam kooplust op terwijl er weinig aanbod van aandelen was.

Bijna alle hoofdfondsen stonden op winst, waarbij sommige aandelen met guldens tegelijk omhoog gingen. Vooral Ahold, ABN Amro en ING trokken belangstelling.

Beleggers hebben de indruk dat de crisis in het Verre Oosten nauwelijks gevolgen zal hebben voor de financiële instellingen. ING was binnen deze sector de sterkste stijger. De bank en verzekeraar klom 1,90 naar 93,30 gulden. ABN Amro steeg zes dubbeltjes naar 41,20 gulden. Verzekeraar Aegon daalde echter met vijftig cent naar 195 gulden. Dit fonds had vorige week een grote stijging doorgemaakt.

De internationale fondsen waren eveneens hoger door de hogere dollar. KLM was procentueel gezien koploper met 72,50, een winst van 1,50 gulden. De koers van Philips ging 2,40 omhoog naar 127 gulden. Hoogovens won 80 cent op 79,80 gulden en Unilever 1,70 op 124,20 gulden. Koninklijke Olie die de afgelopen week onder druk heeft gestaan door de lagere olieprijs, liet een bescheiden herstel zien met een stijging van 1,10 op 106,60 gulden.

AZIË De effectenbeurzen in Azië hebben vandaag herstel laten zien. In Maleisië sloot de beursindex ruim 9 procent hoger en in Singapore ruim 6,5 procent. In Bangkok bedroeg de stijging bijna 10 procent, in Kuala Lumpur ruim 8 procent en in Manila ruim 5 procent.

De Nikkei-index van de beurs van Tokio sloot op 16.262,04 punten, wat 215,59 punten of 1,3 procent hoger was dan vorige week vrijdag, toen de beurs overigens ruim 6 procent steeg. Halverwege de handel bedroeg de stijging 2,5 procent.

De goede stemming in Tokio vloeide voort uit de verwachting dat de Japanse regering met meer maatregelen komt om de economie een zetje in de goede richting te geven. Vandaag maakte de regering bekend dat zij 2.000 miljard yen (32 miljard gulden) vrijmaakt voor belastingteruggave. Ze wil op die manier de concumptieve bestedingen stimuleren.

Ook in Hongkong stegen de koersen sterk. Aan het eind van de handel stond de Hang Seng-index 5,6 procent boven het niveau van vrijdag. Eerder op de dag stond de index ruim 6 procent hoger. De beurs van Seoul einigde met een winst van 6,6 procent. De beurs van Jakarta liet een stijging aantekenen van 6 procent.