Weduwe van rookslachtoffer klaagt aan

MADRID, 17 JAN. De weduwe van een man die op 43-jarige leeftijd als gevolg van longkanker overleed, heeft deze week bij de rechtbank in Barcelona een schadeclaim ingediend tegen de Spaanse nationale tabaksproducent Tabacalera.

De vrouw eist van Tabacalera, die onder meer het zware sigarettenmerk Ducados op de markt brengt, een schadevergoeding van 60 miljoen peseta's (ruim 800.000 gulden) voor de rookverslaving die volgens de aanklacht de kanker van haar man veroorzaakte. Het is de eerste keer dat in Spanje een dergelijke aanklacht tegen een tabaksproducent wordt ingediend. Binnen de Europese Unie lopen reeds soortgelijke aanklachten in Groot Brittannië en Ierland. Staatsproducent Tabacalera heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Van de zijde van de Spaanse anti-tabakslobby is de juridische actie evenwel met enthousiasme begroet.