Waterpolosters 'ziek' na zilver bij WK

ROTTERDAM, 17 JAN. Zeven wedstrijden op rij wonnen de Nederlandse waterpolosters in het Perth Challenge Stadium. De wereldtitel lag voor het grijpen, maar op de slotdag verstoorde Italië de droom van de dertienkoppige selectie van bondscoach Kees van Hardeveld. In de finale toonde de Europees kampioen zich gisteren met 7-6 te sterk voor de vrouwenploeg die vier jaar geleden bij het vorige WK ook al genoegen moest nemen met de zilveren medaille.

Direct na het laatste fluitsignaal barstten sommige speelsters in tranen uit. Met een nederlaag was geen rekening gehouden, temeer omdat Italië een week geleden in het groepsduel met 6-5 werd verslagen. Bovendien meenden de vrouwen geleerd te hebben van het EK in Sevilla. Daar verloor Nederland een half jaar geleden in de halve eindstrijd van de latere kampioen en dat, zo bezweerden de internationals vooraf een voor een, zou de ploeg geen tweede keer overkomen.

Niettemin was de overwinning van Italië verdiend. Het zevental onder aanvoering van sterspeelster Giusi Malato vormde een hecht collectief en speelde aanmerkelijk geconcentreerder dan Nederland. “Een enorme deceptie”, noemde coach Van Hardeveld de nederlaag na afloop. “We zijn er goed ziek van, maar eerlijk is eerlijk: Italië was beter.”

De Zuid-Europese ploeg, die in de voorronden liefst drie keer verloor, speelde een fysiek harde wedstrijd, net als een week geleden toen Nederland na afloop klaagde over de ruwe strijdwijze van de Italiaansen. Het badpak van Ellen Bast werd ditmaal aan flarden gescheurd, maar lang wilde de 26-jarige aanvalster daar niet bij stil staan. “Ze speelden hard en vuil, maar niet gemener dan anders. We waren er op voorbereid.”

Nederland begon sterk in het immense stadion, dat plaats biedt aan 15.000 toeschouwers maar waar nog geen 1.500 belangstellenden getuige waren van de finale van het vierde officiële WK voor vrouwen. Al na 43 seconden opende Marjan op den Velde de score, waarna Italië de gelederen sloot. “Ze pasten direct de verdediging aan”, constateerde keepster Karla van der Boon na afloop. “De Italiaanse zone werd nog kleiner.”

Het gevolg daarvan was dat Nederland nauwelijks meer gevaarlijk kon worden. Karin Kuipers schoot slechts een keer raak, goed voor de 2-2, en werd daarna volkomen uit de wedstrijd gespeeld. “Daar hadden we op gerekend”, zei aanvoerder Van der Boon. “Karin speelde in dienst van de ploeg. Van haar bewaking moesten anderen profiteren.”

Dat gebeurde niet, met name door toedoen van aanvalster Malato die vier van de zeven Italiaanse treffers voor haar rekening nam. Op den Velde was drie keer trefzeker voor Nederland, dat door de nederlaag voor de derde in de geschiedenis op de tweede plaats eindigt bij een WK.

Zeven jaar geleden behaalde de selectie in hetzelfde bad de eerste en enige wereldtitel. In 1986 (Madrid) en 1994 (Rome) ging de ploeg met zilver naar huis, in Madrid na een nederlaag tegen Australië, in Rome door verlies tegen Hongarije. Van de kampioensploeg uit '91 lagen gisteren nog vier internationals in het water: keepster Karla van der Boon en speelsters Marjan op den Velde, Karin Kuipers en Edmee Hiemstra.

Met een selectie van twintig speelsters begint Nederland al op 1 maart met de voorbereidingen op het olympisch toernooi in Sydney, waar vrouwenpolo over ruim twee jaar voor het eerst op het programma staat. Coach Van Hardeveld treedt in dienst bij de zwembond als technisch coördinator waterpolo en gaat zich onder meer bezig houden met zijn opvolging. Vier speelsters (Van der Boon, Bast, Hiemstra en Op den Velde) twijfelen of ze hun interlandcarrière voortzetten.