VS vragen Colombiaan Quiceno uit te leveren

DEN HAAG, 17 JAN. De Verenigde Staten hebben het Nederlandse ministerie van Justitie om uitlevering gevraagd van een van grootschalige cocaïnehandel verdachte Colombiaan, die eind vorig jaar werd aangehouden op de Nederlandse Antillen en daarna naar NeIn een brief van 29 december vorig jaar vraagt Thomas Snow, hoofd internationale strafrechtelijke zaken van het Amerikaanse ministerie van Justitie, aan Den Haag maatregelen te treffen om uitlevering van de 44-jarige A. Quiceno Botero mogelijk te maken.

De VS zoeken de Colombiaan al sinds 1994. Volgens een nota van de Amerikaanse ambassade in Den Haag is Quiceno “een belangrijke leverancier van cocaïne voor de Verenigde Staten”.

Quiceno, die met zijn gezin met vakantie was op Curaçao, werd vorige maand door rechercheurs van het korps Haaglanden van de Antillen naar Nederland gebracht. Het gaat volgens de Haagse politie om “een topman van het Cali-kartel”. Hij zit in Den Haag vast op verdenking van het organiseren van enkele cocaïnetransporten naar Nederland.

De advocaat van de Colombiaan, mr. E. Deen in Den Haag, zegt te vermoeden dat de Colombiaan in Nederland onder druk wordt gezet met de mogelijkheid van uitlevering aan de VS in de hoop dat hij de Haagse politie iets zal vertellen over de contacten tussen Colombiaanse drugskartels en ex-legerleider en huidig adviseur van staat Desi Bouterse van Suriname.

Deen heeft de Haagse hoofdofficier van justitie gevraagd om een gesprek over de mogelijkheden om uitlevering van zijn client naar de Verenigde Staten te voorkomen.