Vogelzwerm boven vuilnisbelt bedreigt vliegverkeer Israel

TEL AVIV, 17 JAN. Israels belangrijkste internationale luchthaven, David Ben-Gurion, gaat vanaf volgende week dinsdag iedere middag van 14.00 uur tot 16.00 Nederlandse tijd dicht.

De minister van Transport, Yitschak Levi, heeft deze uitzonderlijke maatregel getroffen om het vliegverkeer van en naar de luchthaven te beveiligen tegen de grote zwermen vogels die zich in die uren in de nabijheid van het vliegveld in het luchtruim ophouden.

De vogels worden aangetrokken door de gigantische vuilnisberg Hiriya die de afgelopen decennia door het afval van de 1 miljoen inwoners van Tel Aviv en zijn voorsteden is gegroeid.

De minister zal zijn maatregel intrekken indien een speciale regeringscommissie zondag nalaat Hiriya onmiddellijk te sluiten. In dat geval zal hij niet aarzelen om de sluitingstijden van het vliegveld te verlengen. Dat het internationale vliegverkeer naar Israel daardoor wordt ontregeld telt voor de minister minder zwaar dan de veiligheidsrisico's die het vliegen boven de vuilnisbelt met zich meebrengt.

Israelische piloten en personeel van de verkeerstoren van het vliegveld hebben de afgelopen jaren gewaarschuwd voor de gevaren die de vogels opleveren voor de burgerluchtvaart. De belangrijkste vliegroutes van en naar Tel Aviv lopen boven de vuilnisbelt. Piloten hebben gezegd dat het een wonder is dat er zich nog geen vliegrampen hebben voorgedaan doordat vogels in de motoren van de vliegtuigen worden gezogen of met de vliegtuigen botsen. Jarenlang is er tussen de verschillende instanties 'gevochten' over de plaats voor een alternatieve vuilnisbelt. Deze schijnt nu gevonden te zijn op dertig kilometer van de stad Dimona in de Negev-woestijn, ongeveer 120 kilometer van Tel Aviv. Een konvooi van honderd vrachtwagens zal volgens de plannen het afval van Tel Aviv voornamelijk 's nachts naar Mishor Rotem bij Dimona transporteren. Intussen klimmen dagelijks nog tientallen vuilnisauto's de Hiriya-vuilnisberg op om hun vuil te storten. Hiriya heeft inmiddels een hoogte van zestig meter bereikt en staat als een enorme vesting in het vlakke landschap bij Tel-Aviv.

Doordat Israel op de vogelroute ligt van Afrika naar Europa hangen vaak grote zwermen trekvogels, onder andere ooievaars, boven de vuilnisbelt.

Vooral in de middaguren zoeken de vogels voedsel in het afval van Hiriya.

Als gevolg van de zware regens van de afgelopen weken zou Hiriya ook op instorten staan of zouden ontstane gassen zelfs tot een reusachtige ontploffing kunnen leiden. Het instortingsgevaar is reëel en zou volgens ecologen tot grote overstromingen kunnen leiden en enkele hoofdwegen en landingsbanen van Ben-Gurion zelfs onder water kunnen zetten.

Dat kan gebeuren als een ingestort Hiriya gaat fungeren als een dam in het riviertje de Ayalon. Tijdens de jongste regens hebben zware graafmachines gewerkt aan versteviging van de 'muren' van Israels gevaarlijkste kunstmatige berg.

    • Salomon Bouman