Topbelegger pensioenfonds wilde koers KBB opdrijven

ROTTERDAM, 17 JAN. De van beursfraude verdachte ex-topbelegger Fred H. van het Philips Pensioenfonds heeft tot vlak voor zijn arrestatie begin november actief naar een buitenlandse gegadigde gezocht voor het detailhandelsconcern KBB (Bijenkorf, HEMA). Hij wilde daarmee de koers van de aandelen KBB opdrijven - een zeer ongebruikelijke stap voor beleggers bij een pensioenfonds.

H., die op 22 december door het pensioenfonds is ontslagen, heeft dit verklaard tegenover de FIOD en justitie. “Het probleem met KBB is dat wij er wel van af willen, maar dat die koers niet omhoog wil. Ik ben dus bezig wat buitenlandse ondernemingen hiervoor geïnteresseerd te krijgen”, zo zei hij tijdens zijn verhoor.

H. vertelde dat hij daarover “regelmatig contact” heeft met effectenhandelaar Adri S., een andere hoofdverdachte in het beursfraude-onderzoek, met wie hij “een hele sterke band” heeft. H. had samen met S. meer dan tien jaar een zwartgeldrekening in Zwitserland, waarop door S. in aandelen werd gehandeld. H. heeft op een Zwitserse bankrekening 9,8 miljoen gulden zwart geld staan. KBB kon gistermiddag niet reageren op de pogingen van H. H. wilde door een buitenlandse overname van KBB de koers van de aandelen stimuleren. Het Philips Pensioenfonds heeft vijf procent van de aandelen van KBB, terwijl S. samen met gelieerde vennootschappen vijftien procent bezit. Als andere belangrijke beleggers noemde H. het pensioenfonds van Shell (“minder dan vijf procent”) en de Britse zakenbank Schroders (“ook nog wat”). “Ook na de inval (van justitie; red.) op de beurs vorige week heb ik S. nog gebeld en gemeld dat we met KBB de goede kant uit gaan”, aldus het verslag van een verhoor op 4 november. Het is zeer ongebruikelijk dat beleggers uit de pensioenwereld actief naar kopers zoeken voor de grote ondernemingen waarin zij investeren. Zij zijn afstandelijke beleggers die zich doorgaans niet inlaten met het bestuur van de onderneming.

Begin december onthulde deze krant dat H., zonder dat zijn werkgever dat wist, een vertrouwensfunctie bekleedt bij de stichting die eigenaar is van de bedrijven van S., zoals het effectenbedrijf Gestion.

KBB raakte afgelopen zomer in een bestuurlijke crisis, toen de directie onder druk van de commissarissen opstapte. KBB trof tevens een voorziening voor een ingrijpende reorganisatie, waardoor het bedrijf zwaar in de verliezen kwam. De beurskoers van de aandelen is sindsdien verder ingezakt. Gistermiddag was de koers bij het sluiten van de effectenbeurs 120,30 gulden. H. is op 19 december op borgtocht vrijgelaten; de borgsom bedraagt een miljoen gulden.