'Thailand verdient soepele behandeling'

SINGAPORE, 17 JAN. De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, heeft Amerikaanse bedrijven opgeroepen zich soepel op te stellen bij de levering van militaire goederen aan Thailand. Om het land te helpen zijn economische crisis te overwinnen, zouden de toeleveranciers enige “flexibiliteit” moeten betrachten bij de betalingsvoorwaarden.

Minister Cohen, die een rondreis maakt door Azië, heeft dat gisteren gezegd in Singapore, vlak voor zijn vertrek naar Bangkok. Cohen zei dat de regering in Washington overleg voert met Amerikaanse toeleveranciers en fabrikanten van militaire goederen om “te onderzoeken op welke manier zij misschien tegemoet kunnen komen aan de behoeftes van Thailand”. Volgens de bewindsman moeten de betreffende ondernemingen beseffen dat Thailand het op dit moment economisch moeilijk heeft en dat daarom enige soepelheid moet worden betracht.

Thailand was vorig jaar het eerste land dat de hulp inriep van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), daarna volgden Indonesië en Zuid-Korea. In een toespraak voor het Instutuut voor Strategische Studies in Singapore opperde minister Cohen afgelopen woensdag dat de huidige financiële crisis in Azië niet zonder gevolgen zal blijven voor de Amerikaanse militaire export naar de regio. Sommige wapenverkopen zullen worden geannuleerd, andere contracten zullen tijdelijk worden opgeschort terwijl in weer andere gevallen de betaling zal worden vertraagd of uitgesmeerd over een langere periode. Tegelijkertijd zei hij dat de Aziatische landen het voorbeeld van de VS moeten volgen en “doortastend” moeten handelen door orde op zaken te stellen in eigen huis. (AP)