Streven lag 50 pct hoger; Telecom-net trekt 200.000 gebruikers

UTRECHT, 17 JAN. PTT Telecom heeft het afgelopen jaar 200.000 Nederlanders aangesloten op 'Het Net', het besloten computernetwerk op basis van Internettechniek. Bij de lancering van Het Net, ruim drie maanden geleden, werd voor eind '97 een streefcijfer van 300.000 gebruikers gesteld.

Directeur H. Wessels van de divisie Internetdiensten ontkent dat het aantal van 200.000 tegenvalt. “Het streefcijfer was een slag in de lucht.” Het aantal gebruikers van Het Net ligt volgens hem ruim tweemaal hoger dan het aantal pc's waarop de software is geïnstalleerd, omdat vaak meer mensen dezelfde aansluiting gebruiken. “Het lezersaantal van een krant gaat het aantal abonnees ook vaak ver te boven.”

Volgens Wessels heeft Het Net 50.000 e-mail adressen verstrekt en maken dagelijks zeventig- tot tachtigduizend gebruikers een verbinding met het netwerk.

De computergebruiker kan op Het Net op dezelfde manier informatie in de vorm van beeld, geluid of tekst raadplegen als op Internet. Het Net is gratis. Daar staat tegenover dat het een besloten netwerk is dat veel minder informatie biedt dan Internet.

De vergelijking met Internet gaat volgens Wessels mank. “Wij richten ons niet op Internetgebruikers, maar op een nieuwe groep mensen die nog niet on line zijn”, zegt hij. “Dat is hartstikke moeilijk.” Typische gebruikers zijn volgens hem “de familie Doorsnee die met enkele kinderen in een nieuwbouwwijk woont”. Wessels: “We hebben ook een doelgroep gevonden in mensen tussen 50 en 65 jaar op het platteland.” De huidige Internetgebruikers zijn jonger, hoger opgeleid en verdienen bovengemiddeld. Hoeveel van hen de programmatuur voor Het Net hebben geïnstalleerd kan Wessels niet aangeven. “Aanvankelijk lieten Internetgebruikers Het Net links liggen, maar sommigen komen terug voor interessante huis-tuin-en-keuken toepassingen als het telefoonboek”, zegt hij.

Volgens Wessels bieden nu 700 organisaties (begin oktober waren dat er enkele tientallen) direct via Het Net informatie aan. Hij hoopt “eind '98, begin '99” positieve resulaten te behalen met de dienst.

PTT Telecom gaat uit van de (in vergelijking met marktanalisten optimistische) veronderstelling dat in Nederland eind dit jaar twee miljoen pc's met modem staan. De gewenste groei van Het Net en Internet zal moeilijk haalbaar zijn binnen de nu nog beperkte groep bezitters van een pc met modem.

Dat PTT Telecom eind dit jaar 1,5 miljoen Nederlanders zou aansluiten op Het Net is volgens hem verkeerd begrepen. “De verwachtingen zijn bij onze aankondiging in het voorjaar wat overspannen geraakt”, zegt hij. “Daar waren we niet blij mee. We willen 1,5 miljoen mensen extra on line [Internet en Het Net] brengen. Daarmee komt het totaal op zo'n twee miljoen.” Aan een voorspelling hoeveel van hen Het Net gebruiken waagt hij zich niet meer.

Wessels verwacht niet dat al dit jaar toegang tot Het Net mogelijk wordt via een kastje op de televisie (WebTV bijvoorbeeld) of andere alternatieve terminals (telefoons met een klein scherm zijn te duur). Op termijn heeft hij wel hoge verwachtingen van deze producten, die onder meer gebruik zullen maken van het compacte besturingsprogramma Windows CE van Microsoft. Wessels zegt binnen enkele maanden een softwarepakket (Citrix) te introduceren dat oudere pc's geschikt maakt voor Het Net. Hij maakt een parallel met een Netwerk Computer, die rekenkracht en opslagruimte uitbesteedt aan een centrale computer. Wessels erkent dat het gebruik vanwege de benodigde capaciteit op de telefoonlijn trager kan zijn, maar verwacht dat deze gebruikersgroep op termijn een nieuwe pc zal aanschaffen.