Smetvrees (1)

Elsbeth Etty verwijt mij in haar recensie van Armada nummer 9, 'Collectieve smetvrees' (NRC Handelsblad, 5 januari) Tessel Pollman na te vertellen zonder deugdelijk bronvermelding.

Afgezien van het feit dat niet Tessel Pollman maar I. van Geest-Jacobs en M. Klein de relatie tussen Couperus en Hilda van Suylenburg voor het eerst hebben belicht, toont Elsbeth Etty zich slecht op de hoogte van het vele onderzoek dat sindsdien door mij en anderen, onder wie Marianne Braun, Jacqueline Bel, Fia Dieteren, Corrie van Eijl, Francisca de Haan en het meest recent door Stefan Dudink, vanuit verschillende perspectieven naar Hilda van Suylenburg is gedaan.

Overigens was mijn inzet niet zoals Etty stelt om Hilda van Suylenburg erkend te krijgen als 'literair meesterwerk'.

Ik houd een pleidooi voor een visie op de literatuur(geschiedenis) die meer oog heeft voor historische (en dus maatschappelijke) context, en minder voor zogenaamd tijdloze criteria van 'literaire waarde'.

Niet echt nieuw dus en geen reden om mijn artikel zo 'curieus' te vinden.

    • Mineke Bosch