Rusland pakt luchtvaart aan

MOSKOU, 17 JAN. Rusland gaat zijn gammele luchtvaartsector grondig saneren. Maatschappijen die niet voldoen aan nieuwe normen voor veiligheid en financiële slagkracht, moeten verdwijnen. Over drie jaar zullen er van de 315 luchtvaartbedrijven nog hooguit 53 over zijn.

De plannen zijn gisteren bekendgemaakt door de onderdirecteur van de Russische luchtvaartdienst (FAS), Ivan Valov. Het is de bedoeling dat er in 2000 nog acht maatschappijen zijn met nationale status en 40 à 45 die het regionale verkeer verzorgen. De FAS voert binnenkort aanzienlijk strengere certificeringsnormen in. “Die zullen ervoor zorgen dat alleen sterke maatschappijen blijven vliegen”, aldus Valov.

De 315 bestaande maatschappijen beschikken samen over 943 vliegtuigen en helikopters. Het overgrote deel van de bedrijven leidt een bestaan in de marge. Negentig procent van het transport van passagiers en vracht komt voor rekening van slechts veertig maatschappijen. (Reuters,ANP)