Minister van Defensie Chili treedt af

SANTIAGO, 17 JAN. De Chileense minister van Defensie, Edmundo Perez Yoma, is gisteren afgetreden te midden van toenemende spanningen tussen de burgerregering en de militairen over de uitgestelde pensionering van generaal en ex-dictator Augusto Pinochet.

Generaal Pinochet (82), de opperbevelhebber van het Chileense leger, zou aanvankelijk op 26 januari met pensioen gaan, maar zei eerder deze week dat hij zijn terugtreden uit het leger heeft uitgesteld. Hij gaf geen nieuwe datum voor zijn pensionering. Het uitstel wordt algemeen uitgelegd als een demonstratief gebaar van onvrede over kritiek in de regering. Kabinetsleden hadden Pinochet verweten de grondwet te schenden door als opperbevelhebber politieke verklaringen af te leggen. Minister Perez Yoma noemde de civiel-militaire relaties in Chili “delicaat”. (Reuters)