KLM 1,6 miljard rijker

AMSTELVEEN, 17 JAN. KLM krikt zijn financiële positie flink op. De luchtvaartmaatschappij vervroegt de verkoop van haar resterende aandelen in de Amerikaanse partner Northwest Airlines. Dat levert KLM 775 miljoen dollar (1,6 miljard gulden) op.

Financieel directeur R. Abrahamsen sprak gisteren van een voor de KLM “aantrekkelijke” verbetering van de oorspronkelijke overeenkomst. De dollarkoers is nu redelijk hoog. “Je weet nooit hoe de koers er over drie jaar uit ziet”, aldus een toelichting van een KLM-woordvoerder.

Het was de bedoeling dat het afstoten van het belang van 16,8 procent uiterlijk september 2000 zou zijn voltooid. Dat zal nu voor 1 mei van dit jaar gebeuren. De transactie levert KLM een flinke boekwinst, nagenoeg 600 miljoen dollar, op in het lopende boekjaar dat op 31 maart afloopt.

Over het tweede kwartaal van het boekjaar 1997/98 was al 210 miljoen dollar ( 421 miljoen gulden) boekwinst verwerkt dankzij de verkoop van de eerste “portie” aandelen. KLM had toen een belang van 19 procent in Northwest. (ANP)