Kankerarts wordt nationale held

De methode van arts Luigi Di Bella tegen kanker wordt nu serieus onderzocht in Italië. Hiermee gaat het medische establishment door de knieën voor de wensen van het volk. Want Di Bella is een nationale held geworden. Door onze correspondent

ROME, 17 JAN. Gesteund door honderden kankerpatiënten en een handvol lokale bestuurders en lagere rechters heeft een Italiaanse arts de strijd aangebonden tegen het medische establishment, dat het succes van zijn behandeling van tumoren niet wilde erkennen.

De 85-jarige arts, Luigi Di Bella, claimt dat een door hem bedachte cocktail van kostbare hormonen, vitaminen en traditionele medicijnen tegen kanker patiënten heeft genezen en anderen waardige laatste maanden heeft gegeven. Zijn strijd om erkenning wordt gevoed door het wijdverbreide wantrouwen tegen de overheid en door het verlangen van lokale bestuurders om onder het bureaucratische juk van Rome uit te komen en hun eigen weg te kiezen. Na een soort volksopstand is minister van Volksgezondheid Rosy Bindi door de knieën gegaan en heeft zij ingestemd met een reeks experimenten.

Di Bella is intussen uitgegroeid tot een nationale held, een David die het heeft opgenomen tegen de Goliath van de gevestigde medische orde. Italië heeft kennelijk behoefte aan dergelijke verlossers en is grif bereid om daarin te geloven, schreef La Stampa gisteren. Zoals de voormalige officier van justitie Antonio Di Pietro bijna heilig is verklaard omdat hij de corruptie zou uitroeien, zo is Di Bella de held van de gewone man geworden, de redder van kankerpatiënten. Uit heel het land komen mensen naar zijn praktijk in Modena. Hoewel de bejaarde dokter had laten weten dat hij geen consult had, stonden gisteren zeker vijf auto's met hoopvolle patiënten voor de stoep.

Andere kankerdeskundigen zeggen dat Di Bella zijn patiënten valse hoop geeft. Zij wijzen erop dat het hormoon somatostatine, dat centraal staat in de behandeling van Di Bella, volgens onderzoek alleen in zeer specifieke gevallen werkt. Di Bella zou zijn patiënten afhouden van soms effectieve chemotherapie. Bovendien is de suggestie gewekt dat farmaceutische bedrijven die het dure hormoon somatostatine produceren, de rel rondom Di Bella aanwakkeren. Daarom weigerde minister Bindi vorige maand om de kuur van Di Bella op te nemen in het pakket medicijnen dat wordt vergoed. Maar lokale bestuurders negeren de missives uit Rome. De regio's Apulië en Lombardije hebben besloten somatostatine gratis te verstrekken.

Di Bella is al een maand voorpaginanieuws. Hij krijgt grotere koppen dan de Koerden of de EMU. Sceptische commentaren dat hier meer sprake is van geloof dan van wetenschap hebben de roep om nieuw onderzoek naar Di Bellas cocktail niet doen verstommen. Na parlementaire debatten, kabinetsberaad en verhitte discussies op tv heeft minister Bindi moeten buigen voor de wil van het volk. De dossiers van patiënten die volgens Di Bella met succes zijn behandeld, zullen door een speciale commissie worden bestudeerd. Bovendien zullen in twintig centra kankerpatiënten volgens de ideeën van Di Bella worden behandeld.

De gangbare behandeling maakt gebruik van chemotherapie om kankercellen te vernietigen. Di Bella zegt juist het natuurlijke verdedigingsmechanisme te stimuleren. In zijn cocktail van medicijnen zitten onder andere de vitamine betacaroteen en de hormonen melatonine en somatostatine. Maar hij gebruikt ook traditionele kankerbestrijders als endoxan. Somatostatine is een groeiremmend hormoon dat volgens Di Bella de groei van kankercellen tegengaat. “Voor het moment zijn er geen aanwijzingen dat de therapie volgens de methode Di Bella schade aanricht, maar evenmin dat zij werkt”, zei de arts Lorenzo Tomatis, coördinator van het de groep wetenschappers die Di Bellas cocktail tegen het licht zal houden. De wonderen die de aanhang van Di Bella claimt, is hij in de patiëntendossiers niet tegengekomen. Maar op de beurs is wel een wonder geschied: de koers van het bedrijf dat somatostatine produceert, is met 33 procent gestegen.

    • Marc Leijendekker