Japans gebed om sneeuw in Nagano wordt verhoord

Pas nadat een priester op verzoek van de organisatoren van de Winterspelen de goden aanriep, is het gaan sneeuwen in Nagano. Japan staat klaar om de skiërs en schaatsers te ontvangen. De toegangskaarten vliegen de deur uit.

TOKIO, 17 JAN. Of Nederlandse schaatsliefhebbers het leuk vinden of niet: de Japanners willen voor de Olympische Winterspelen in Nagano een einde maken aan het saaie beeld van de schaatser die eenzaam zijn rondjes draait. De televisiekijker hoeft niet langer voortdurend als een boekhouder de rondetijden en tussenstanden te noteren om te zien of Jan Bos nu eigenlijk ècht wel hard gaat in vergelijking met schaatsers die eerder op de dag op de baan kwamen. Voortaan rijden de schaatsers samen in één baan zodat direct kan worden vastgesteld wie harder gaat. Passeren zal voor de schaatsers geen probleem zijn want ze schaatsen gewoon virtueel door elkaar heen, alsof de ander lucht is.

De oplossing van deze truc ligt in het werk van de Japanse technici op de Winterspelen, die over drie weken beginnen. Met behulp van computer- en videotechnologie zullen ze de beelden van eerder geschaatste races direct kunnen projecteren in de beelden van een volgende aan de gang zijnde race. Als alles goed gaat kan de klok worden vergeten en ziet de televisiekijker favoriet Jan Bos op de 1.000 meter tien races achter elkaar al zijn tegenstanders een vernietigende slag toebrengen.

De Nederlandse schaatsploeg heeft trouwens wel wat te bewijzen in Japan. Een honderd pagina dikke olympische gids, uitgegeven door het grootste krantenconcern van Japan, noemt als Nederlandse medaillekandidaat bij de mannen alleen Bart Veldkamp, tegenwoordig uitkomend voor België. In een bijzinnetje staat slechts dat “uit Nederland verder ook Bob de Jong enige aandacht verdient”. Bij de vrouwen krijgt Nederland iets meer aandacht en wordt Tonny de Jong als één van de zes rijdsters genoemd die in de gaten moeten worden gehouden.

Nederland komt ook op een andere pagina aan bod bij het schaatsen, want volgens het blad bestaat er in Nederland een 'Tomomi Fanclub' voor de Japanse rijdster Tomomi Okazaki. Okazaki is een van de kandidaten voor de medailles die de Japanse krant bij het schaatsen noemt, vooral de 500 meter. Bij de mannen rekent men op Manabu Horii, winnaar van het brons op de Spelen van Lillehammer, en Hiroyasu Shimizu. De kaalgeschoren Horii is pas laat overgestapt op de klapschaatsen, maar de Japanse televisie vertoont regelmatig de vorderingen die hij maakt op zijn trainingskamp in Calgary.

De Japanners hebben hun hoop vooral gevestigd op triomfen in sporten waar eindeloos aan techniek kan worden geschaafd. Naast de korte afstanden bij het schaatsen zijn dat bijvoorbeeld freestyle-skiën, curling en schansspringen, waarbij de Japanse springers het gehele jaar op een kunststofschans hun techniek konden bijvijlen. Kazuyoshi Funaki onderstreepte zijn medaillekansen met een mooie overwinning in Europa tijdens de Vierschansentoernee rond de jaarwisseling. Een vloed aan medailles als de Noren vier jaar terug bij de Spelen in Lillehammer binnenhaalden, wordt niet verwacht. Maar wel zou een skiër als Kiminobu Kimura juist nu in de slalom zijn slag kunnen slaan omdat hij de piste goed kent.

In ieder geval zijn de goden de Japanners voor de Spelen welgezind. Rond de jaarwisseling lagen de skipistes rond Nagano er nog zorgwekkend bruin en kaal bij. De organisatoren besloten een Shinto-priester in een uitgebreide ceremonie de goden te laten aanroepen. En jawel: de afgelopen tien dagen viel meer dan een meter sneeuw rond Nagano.

De kaartverkoop voor de Spelen gaat “voorspoedig”, zo meldde woordvoerder Hara in Nagano. De laatste kaarten zijn afgelopen donderdag in Japan in de losse verkoop gegaan en “in Nagano stond men die dag gelijk in de rij voor kaarten”, zei Hara. Voorspoedig betekent volgens Hara dat 80 procent van de kaarten verkocht is. Van het totaal aantal toegangskaarten, 1,5 miljoen stuks, zijn er volgens de laatste cijfers nog 250.000 over. Eenzelfde aantal is gereserveerd voor genodigden. Een miljoen kaarten zijn tot dusver verkocht. Hara meldde verheugd dat er veel mensen uit Nederland komen. Hoeveel precies wist hij niet.