Hogere minima overwogen; Jospin poogt sociale onrust te bezweren

PARIJS, 17 JAN. Premier Lionel Jospin overweegt onder druk van het aanhoudende protest van Frankrijks wanhopige werklozen de sociale minimum-uitkeringen te verhogen. Vandaag zouden in Parijs en 30 andere steden nationale banenmarsen worden gehouden.

Gisteravond waren verspreid door het land nog steeds tientallen overheidslokalen bezet door actievoerende werklozen. De politie heeft de hele week bezette arbeidsbureaus bevrijd van actievoerders, maar de werklozen duiken steeds weer elders op. Vannacht werden nog steeds twee Parijse gebouwen bezet gehouden: de École Normale Supérieure en de École des Sciences Politiques, waar veel van Frankrijks hoogste ambtenaren en politici hebben gestudeerd.

In Hôtel Matignon, de ambtswoning van premier Jospin, liet men gisteren bewust uitlekken dat een verhoging van de laagste uitkeringen wordt overwogen. Eerder heeft de regering een miljard francs (330 miljoen gulden) uitgetrokken voor sociale noodgevallen. Dat heeft de huidige onrust onder de zes miljoen werklozen en uitkeringstrekkers, die al vijf weken duurt, niet gekalmeerd. Jospin hoopt dat het gerucht van verhoging de marsen van vandaag minder acuut maakt.

De linkse premier moet tussen verschillende klippen doorzeilen. Enerzijds wordt hij door zijn communistische en groene coalitiepartners met klem uitgenodigd een groter financieel gebaar te maken. De werklozen eisen een verhoging van alle uitkeringen met 500 gulden per maand ineens. Anderzijds leidt een verhoging van de sociale uitkeringen over de hele linie vrijwel automatisch tot het niet-halen van het belangrijkste criterium voor toelating tot de Economische en Monetaire Unie: het maximum begrotingstekort van 3 procent. Daarom zeggen medewerkers van de premier ook dat een algehele verhoging pas in 1999 kan ingaan, nadat in mei van dit jaar is vastgesteld welke landen met de eerste fase van de euro meedoen.

Voor de werklozencomités zijn de acties van vandaag een belangrijke graadmeter of zij genoeg mensen op de been krijgen. Uit een vandaag in het weekblad Le Point gepubliceerde peiling blijkt dat 70 procent van de Fransen de acties steunt. De vakcentrales CFDT en Force Ouvrière doen vandaag niet mee, de communistische CGT is daarentegen een drijvende kracht achter het werklozenprotest. Morgen organiseren de communistische partij en de kleine Mouvement des Citoyens van minister Chevènement ook een mars: zij eisen een referendum over het Verdrag van Amsterdam, waar zij fel tegen zijn.