Het Gelredome

Aan de rand van Arnhem verrijst het mooiste stadion van Nederland. Nog twee maanden en het Gelredome kan worden geopend. De arena beschikt over een schuifdak en als novum voor een voetbalstadion over een in- en uitrolbare grasmat, waarop straks de trots van Arnhem, Vitesse, een poging gaat doen Europa te veroveren.

De clubkleuren van Vitesse zijn zoals bekend zwart en geel. Vandaar dat deze kleuren op veel plaatsen in het stadion worden aangebracht. Het Gelderse prestigeobject mag dan zijn voltooiïng naderen, maar van een bestuurskamer is nog nauwelijks sprake. De plaats is weliswaar bekend, maar de plannen voor de inrichting verkeren nog in een pril stadium. Gestuurd door het brein van Vitesse-voorzitter Aalbers probeert het architectenbureau Alinea-De Jong zich een beeld te vormen van het interieur. Opvallend is dat de bestuurskamer geen uitzicht biedt op het veld. Sterker nog, er zijn slechts blinde muren. Daarom wordt op een van de muren een wand aangebracht waarin een grote ovalen spiegel is verwerkt.

Loodrecht op deze wand komt een ovale notenhouten tafel te staan, waar omheen dertien stoelen worden geplaatst. In het midden van de tafel is ruimte voor een glasplaat. Daarin zal evenals in de spiegel aan de wand het wapen van Vitesse worden gezandstraald. Volgens architect Sieds de Jong is het net alsof de tafel wordt weerspiegeld in de wand. Aan de andere muren komen twee schilderijen te hangen, een klassiek kunstwerk dat nu nog in het oude stadion Monnikenhuize te bezichtigen is, en een strak, modern kunstwerk. Over de vorm van het schilderstuk en de aankoop daarvan moeten Aalbers en De Jong zich nog beraden. Of het moderne schilderij een relatie moet hebben met voetbal, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat in een hoek een vlaggenstandaard met een betonnen voet wordt geplaatst. En die zal zeer zeker veel te maken hebben met voetbal. Voor de betimmering van het plafond wordt essenhout gebruikt.

De wanden zullen in warm geel worden gespoten, de stoffen vloerbedekking wordt kobaltblauw. Bewust is niet geel en zwart gekozen. In elk toilet, in elke douche en elke kleedkamer van het Gelredome bevatten tegelwanden voldoende zwartgele tegeltjes. Niet alles in het multifunctionele stadion behoort namelijk toe aan Vitesse. Het Gelredome is er ook voor ander amusement dan voetbal. In de bestuurskamer wordt niet alleen het beleid van Vitesse besproken. De Arnhemse arena is tenslotte een multifunctioneel centrum.