Gerechtshof hoort vierde verdachte in zaak van Tjoelker

LEEUWARDEN, 17 JAN. De vierde verdachte in de zaak-Tjoelker, de 18-jarige Dennis S., wordt op 11 maart in een besloten zitting gehoord door het Leeuwarder gerechtshof.

De vriendin van Tjoelker, Jennifer Zijlstra, diende twee weken geleden een klacht in bij het hof vanwege het niet vervolgen van S. door het openbaar ministerie. De zaak tegen S. werd geseponeerd omdat er volgens het OM te weinig bewijs was voor zijn betrokkenheid bij de vechtpartij waarbij Tjoelker op 13 september de dood vond. Het gerechtshof kan het openbaar ministerie manen S. alsnog te vervolgen. Het hof baseert zich hierbij, behalve op de verhoren, op het dossier en de adviezen van zowel de procureur-generaal als de hoofdofficier van justitie, die schriftelijk worden bijgevoegd. Zijlstra zal tijdens de zitting eerst worden gevraagd haar klacht toe te lichten.

Tijdens de behandeling van de zaak op 23 december jl. stelde patholoog-anatoom G. van Ingen dat een halswond Tjoelkers dood kan hebben veroorzaakt. Deze wond was volgens hem een gevolg van de “gewelddadige inwerking van een schoen”. Het profiel kwam overeen met dat van een Nike Air-sportschoen, die S. die bewuste avond zou hebben gedragen. Meindert Tjoelker werd in de nacht van 12 op 13 september vorig jaar in het centrum van Leeuwarden doodgeschopt, nadat hij een groepje van vier mannen aansprak op het vernielen van een fiets. De twee hoofdverdachten, de 27-jarige P. de W. uit Stiens en de 25-jarige M. ten C. uit Leeuwarden, werden onlangs door de Leeuwarder rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, wegens openlijke geweldpleging. Een derde verdachte kreeg een half jaar onvoorwaardelijke celstraf, omgezet in 240 uur dienstverlening. Het vonnis was onderwerp van een brede discussie onder strafrechtsgeleerden, van wie sommigen de eis en de straffen te laag vonden. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Volgens de Friese hoofdofficier van justitie mr. H.N. Brouwer is S. niet vervolgd, omdat hij zelf ontkent geschopt te hebben en geen van de getuigen zich kan herinneren dat hij deelnam aan de vechtpartij. Uit het onderzoek van het gerechtelijk laboratorium zou slechts zijn gebleken dat de afdruk in de hals van Tjoelker 'mogelijk' afkomstig was van een schoenzool. Bovendien kon niet met zekerheid worden vastgesteld dat de schoen van S. was. De raadsman van S., mr. E. Kuiters, zegt het verhoor met vertrouwen tegemoet te zien. Volgens hem zullen er geen nieuwe feiten aan het licht komen die tot vervolging kunnen leiden.