Clinton verhoord in sekszaak

WASHINGTON, 17 JAN. President Clinton wordt vandaag onder ede verhoord door de advocaten van Paula Jones, de vrouw die hem beschuldigt van seksuele intimidatie. Jones heeft aangekondigd dat ze persoonlijk aanwezig zal zijn bij het verhoor, dat plaatsvindt in het kantoor van Clintons advocaat in Washington.

Het verhoor maakt deel uit van de voorbereidingen voor de rechtszaak die Jones tegen Clinton heeft aangespannen. Het proces begint op 27 mei, tenzij voor die tijd een schikking wordt getroffen. Volgens de advocaten van Jones is hun cliënt tot een schikking bereid als de president twee miljoen dollar betaalt en zijn verontschuldigingen aanbiedt.

Jones beschuldigt Clinton ervan dat hij haar in 1991 bij zich heeft geroepen in een hotelkamer in Little Rock, waar hij zijn broek zou hebben laten zakken en om orale seks gevraagd zou hebben. Clinton, die indertijd gouverneur van Arkansas was, ontkent de aantijging. Hij zegt zich niet te herinneren dat hij Jones ooit ontmoet heeft. Jones, die destijds een lage ambtenaar van Arkansas was, zegt dat ze in haar loopbaan is belemmerd omdat ze niet op Clintons avances inging.

Het is voor de eerste keer dat een zittende president in een rechtszaak getuigt als de aangeklaagde partij. Het verhoor had aanvankelijk zullen plaatsvinden in het Witte Huis, maar toen bekend werd dat Jones van plan was om aanwezig te zijn, zag Clinton daarvan af. Hij wilde voorkomen dat Jones voor het oog van de televisiecamera's de ambtswoning zou binnengaan. Naar verwachting zal het verhoor zeker drie uur duren.

Clinton kan behalve over het vermeende voorval ook ondervraagd worden over andere zaken die zijn seksleven betreffen, omdat die mogelijk kunnen wijzen op een gedragspatroon. Rechter Susan Webber Wright heeft Clinton opgedragen te antwoorden of hij seksuele relaties heeft gehad met ambtenaren van de federale overheid of van de staat Arkansas. Ook moet hij antwoorden of zijn veiligheidsagenten behulpzaam zijn geweest bij het tot stand brengen van zulke relaties. Jones zegt dat ze door een veiligheidsagent van Clinton naar zijn kamer werd gebracht.

Toen een journalist Clinton deze week vroeg of een openbare rechtszaak nu onvermijdelijk is, antwoordde de president: “Waarschijnlijk”. Hij voegde eraan toe dat hij zijn best doet om zich niet door de zaak te laten afleiden. “Het is de politiek van iemand anders, niet de mijne”.

Clinton suggereerde daarmee dat Jones of de mensen die haar proces financieel steunen, gedreven worden door politieke motieven. De voornaamste financier van haar zaak is het Rutherford Institute, een conservatieve organisatie die christenen ziet als een bedreigde bevolkingsgroep en die is opgericht om juridische hulp te verlenen aan mensen die om hun geloof worden gediscrimineerd. De public relations adviseur van Jones, inmiddels een persoonlijke vriendin, is de kleurrijke conservatieve activiste Susan Carpenter-McMillan.

Het vooruitzicht van het proces doet steeds meer mensen vrezen dat niet alleen Clinton erdoor beschadigd zal worden, wat ook de uitkomst zal zijn, maar ook de status van het Amerikaanse presidentschap. Zelfs The Wall Street Journal, een van de felste anti-Clinton-kranten, riep daarom deze week op tot een schikking. Een gepensioneerde rechter schreef in The Los Angeles Times:“Is deze aanklacht zó belangrijk voor Jones, dat ze ermee wil riskeren dat de president en het land belachelijk worden gemaakt?”

Uit patriottisme zouden beide partijen moeten kiezen voor een schikking.