Bondsdag stemt in met afluisteren particulieren

BONN, 17 JAN. De Duitse Bondsdag heeft gisteren ingestemd met het afluisteren van privé-woningen als een instrument tegen de georganiseerde misdaad, ofschoon veel afgevaardigden, die geplaagd zeggen te worden door herinneringen aan een autoritair verleden, tegen stemden.

Het besluit dat al jaren in voorbereiding was, is dan ook zeer omstreden. De coalitie van bondskanselier Helmut Kohl en de oppositionele sociaal-democraten brachten samen 452 stemmen uit voor dit amendement op de grondwet van 1949, slechts vier stemmen meer dan de vereiste tweederde meerderheid.

Op basis van het besluit mag de politie, in naam van de misdaadbestrijding, elektronische afluisterapparatuur verbergen in woningen van particulieren - artsen, civiele advocaten of journalisten - of deze op afstand in de gaten houden. Alleen de huizen van geestelijken, strafpleiters en parlementsleden zijn uitgesloten van de legale afluisterpraktijken. De Bondsraad - de Duitse senaat - stemt op 6 februari over het amendement. (AFP, AP)