Blueslegende Junior Wells overleden

CHICAGO, 17 JAN. Blueslegende Junior Wells is in de nacht van donderdag op vrijdag op 63-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Chicago overleden. Hij lag sinds september in coma na behandelingen tegen lymfeklierkanker. Amos Blackmore, zoals zijn echte naam luidt, werd op 9 december 1934 geboren in Memphis in de staat Tennesse.

Als veertienjarige speelde hij al de mondharmonica in clubs. Vier jaar later verving hij Little Walter in de groep van Muddy Waters. Gesteund door andere grootheden als Elmore James, Otis Spann en Willie Dixon begon Wells op het eind van de jaren veertig en in de jaren vijftig platen op te nemen voor States Records. Eind jaren vijftig zegde hij de groep van Muddy Waters vaarwel om met een eigen band te beginnen. In 1965 maakte hij onder de titel Hoodoo Man Blues een eerste soloalbum. In hetzelfde jaar volgde Butterfield Blues Bandalbum, waarmee hij ook een blank publiek bereikte. In 1970 vormde hij een succesvol duo met Buddy Guy en toerde hij met de Rolling Stones. Zijn in 1974 op het Montreal Jazz Festival opgenomen live-album Drinkin' TNT, Smokin' Dynamite werd een live-klassieker. In 1990 nam hij de tour de force Harp Attack op, samen met James Cotton, Carey Bell en Billy Branch. Zijn laatste album heet Better Off Blues van vorig jaar, met Bonnie Raitt en Carlos Santana. Tot zijn klassieke nummers horen Messin' with the kind en Little by Little.