Beurs houdt stand ondanks Aziatische crisis; Hoeklieden profiteren van grote jaaromzet

ROTTERDAM, 17 JAN. Zo gevoelig als het Damrak in oktober nog bleek voor de dramatisch koersval van Hongkong, zo glansrijk sloeg de beurs zich deze week door de Aziatische vrije koersval.

Maandag was dat deels door een geluk bij een ongeluk. De computer die op Beursplein 5 de handel in goede banen zou moeten leiden, liet het toen na anderhalf uur handelen afweten. Een fout in de software van het handelsysteem; bugs op de beurs. Pas om vier uur 's middags, een half uur nadat Wall Street was geopend, konden beleggers via de Amsterdamse beurs reageren op de met 8 procent gedaalde beurs van Hongkong. En gelukkig maar, want de schade viel alleszins mee. Heel even zakte het Dow Jones-gemiddelde op Wall Street weg. Maar al na een half uur veerde de koers op om de dag af te sluiten met winst. “Crisis? What crisis?”, moeten de Amerikaanse beleggers hebben gedacht. Amsterdamse beleggers hadden zich schrap gezet om, zodra de computer weer werkte, hun Aziatische effectenposities aan te passen. Net voordat de koersmonitoren op Beursplein 5 weer aanfloepten had New York zich hersteld en handhaafde Amsterdam zich. Over de hele week genomen steeg de beurs met 24,25 punten naar 938,05 punten.

Profiteurs van het aanhoudende succes van de Amsterdamse effectenbeurs zijn onder meer de bedrijven die afhankelijk zijn van de omzet op de beurs. Dat bleek afgelopen week uit de winstverwachtingen van de beursgenoteerde hoekmansbedrijven Van der Moolen en AOT. Van der Moolen, het grootste hoekmansbedrijf op de Amsterdamse effectenbeurs, verwacht over 1997 een winst te hebben geboekt van meer dan 100 miljoen gulden, een stijging van 150 procent ten opzichte van 1996. De koers van het fonds liep tot kerst vrijwel parallel aan de AEX-index. Vanaf 24 december realiseerden beleggers dat Van der Moolen een goed jaar moet hebben gehad en stapten zij massaal in. De koers steeg in die periode van 56,50 naar 71 gulden als slotkoers van gisteren. Bij AOT is 't van hetzelfde laken een pak. De nettowinst steeg als gevolg van grote omzetten op de beurs van 19,7 miljoen gulden in 1996 naar 46,8 miljoen over het afgelopen jaar. Gisteren noteerde het aandeel 65 gulden.

“Beleggen in deze fondsen is bijzonder risicovol”, zegt analist Peter van Doesburg van Effectenbank Stroeve. “De koersen zijn gevoelig voor het beursklimaat en de omzet. Valt de handel op de beurs een paar dagen stil, dan staat er plotseling niets meer tegenover de hoge kosten die ze maken.” Van Doesburg zou zijn klanten het liefst een lange termijn belegging in de fondsen willen adviseren omdat hij ervan uitgaat dat de omzet op de beurs de komende jaren zal blijven stijgen. Toch plaatst hij hierbij een kanttekening. “Over een jaar of drie vermoed ik dat we dicht in de beurt zijn van een pan-Europese beurs. Dat brengt veel onzekerheden met zich mee. Het is nog maar de vraag of deze hoekmansbedrijven zich tussen buitenlandse concurrenten staande kunnen houden.”

Van der Moolen houdt zich duidelijk bezig met schaalvergroting met oog op de verwachte samenwerking tussen de Europese beurzen. Als marketmaker is het concern al actief in Londen, Duitsland en België. Bovendien heeft het belangen in bedrijven die een vergelijkbare functie hebben op Wall Street.Kleinere hoeklieden reiken elkaar de hand om samen groot te worden. Zo werd deze week bekend dat het hoekmansbedrijf Van der Wielen een belang heeft genomen in Coffeng. Het plan is om te komen tot één bedrijf, mèt een beursnotering. Van Doesburg: “Ze moeten wel om te overleven.”