Beethoven gratis voor baby's in Georgia

WASHINGTON, 17 JAN. Amerikaanse politici worden steeds huiveriger om overheidsgeld uit te trekken voor de kunsten. Maar de gouverneur van de staat Georgia, de Democraat Zell Miller, heeft deze week in zijn begrotingsvoorstel zowaar een plan opgenomen om, op kosten van de staat, een nieuw publiek voor klassieke muziek te interesseren. De doelgroep van Miller: de ongeveer 100.000 baby's die jaarlijks in de deelstaat worden geboren.

De gouverneur stelt voor om alle ouders van pasgeborenen gratis een cassette of cd met klassieke muziek voor hun baby te sturen. Hij heeft de dirigent van het Atlanta Symphony Orchestra, Yoel Levi, al gevraagd om te helpen bij het maken van een selectie.

Millers plan komt niet voort uit een waardering van kunst om de kunst. In een recent artikel in het weekblad Time heeft hij gelezen dat klassieke muziek een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen in hun eerste levensjaar. Vooral de aanleg voor wiskunde zou toenemen bij kinderen die aan klassieke muziek worden blootgesteld. Voor het project is een bedrag van 105.000 dollar gereserveerd, wat per jeugdige muziekliefhebber neerkomt op een cd of cassette van nauwelijks meer dan een dollar.

Miller, een oud-marinier die vorig jaar een boek schreef met de titel Corps Values: Everything You Need to Know, I Learned in the Marines, heeft in de acht jaar dat hij gouverneur is veel gedaan voor verbetering van het onderwijs in zijn staat. Georgia heeft onder zijn leiding het aantal vier-jarigen dat naar de kleuterschool gaat sterk verhoogd, zodat de staat nu het hoogste percentage schoolgaande kleuters in het land heeft.

Bij de presentatie van zijn begroting, deze week voor de volksvertegenwoordiging van Georgia, zette hij zijn pleidooi voor de gratis muziek voor baby's kracht bij, door tijdens zijn toespraak een stukje te spelen - op een cassetterecorder - uit Beethovens Negende Symfonie. “En? Voelt u zich al wat slimmer?”, vroeg hij de afgevaardigden na afloop.

Medewerkers van de gouverneur ontkennen dat het plan een grap is. Wetenschappelijke deskundigen waarschuwen in de Amerikaanse pers dat het causale verband tussen het horen van klassieke muziek en schoolresultaten niet bewezen is. Maar, erkennen ze, kwaad kan het waarschijnlijk niet. Natuurlijk is er ook oppositie tegen het project. In The Wall Street Journal noemt de voorzitter van een conservatieve denktank in Atlanta, de Southeastern Legal Foundation, het plan een verspilling van belastinggeld en een voorbeeld van de “obscene bemoeizucht van de overheid”.