Activiteiten PG Steenhuis; Justitie stelt zelf tweede onderzoek in

ROTTERDAM, 17 JAN. Het ministerie van Justitie stelt zelf een onderzoek in naar een tweede geval van belangenverstrengeling waarvan de Leeuwarder procureur-generaal D. Steenhuis is beschuldigd.

Eerder deze week werd oud-Tweede Kamer-voorzitter D. Dolman al door minister Sorgdrager (Justitie) gevraagd onderzoek te doen naar een betaalde bijbaan van Steenhuis bij Bakkenist. Bij het tweede onderzoek gaat het om Steenhuis' ambtelijke betrokkenheid bij automatiseringsopdrachten die zijn uitgevoerd door dochterondernemingen van het bedrijf Bakkenist Management Consultants. Over de bijbaan van Steenhuis ontstond beroering omdat Bakkenist het optreden van politie en justitie in Groningen onderzocht in de zaak-Lancée, wat leidde tot het versnelde vertrek van de Groninger korpschef Veenstra. Het omstreden justitie-optreden in de zaak-Lancée viel onder de verantwoordelijkheid van Steenhuis.

Minister Sorgdrager, opdrachtgever van het Bakkenist-onderzoek, zei deze week onbekend te zijn geweest met de bijbaan van Steenhuis. “Ik wist niet wat ik hoorde, de oren vielen van mijn hoofd”, aldus de minister deze week.

Steenhuis wordt er echter nu ook van beticht dat hij voorrang heeft verleend aan een dochter van Bakkenist bij de gunning van grote automatiseringssystemen aan Justitie. In het Amsterdamse regionaal college (waarin bestuur, politie en justitie samenwerken) is vorig jaar verbaasd vastgesteld, verluidt het in de hoofdstad, dat de secretaresse van Steenhuis een bedrijf afbelde dat in bespreking was over een automatiseringsopdracht van het regionaal college. Daarna werd dezelfde opdracht gegund aan een dochter van Bakkenist.

Deze gang van zaken zal nu door het ministerie, en niet door Dolman, worden onderzocht, aldus een woordvoerder van het departement. Volgens haar vergt die zaak te veel “inventarisering” om in het onderzoek-Dolman mee te nemen, waarvan de conclusies binnen twee weken wordt verwacht. Bakkenist liet gisteren weten dat het bedrijf al sinds 1984 automatiseringsopdrachten voor Justitie uitvoert; de betaalde nevenfunctie van Steenhuis bij het bedrijf stamt uit 1996. Binnen het openbaar ministerie wordt intussen met toenemende scepsis gesproken over de harde opstelling van minister Sorgdrager in de kwestie-Steenhuis. “Ze heeft gedacht: Het is Steenhuis of ik”, aldus de Amsterdamse oud-procureur-generaal R. van Randwijck. Sorgdragers optreden tijdens het Kamerdebat van donderdag typeert hij als “theater, Haagse comedie”.