Aangeslagen Seagate loost 10.000 banen

NEW YORK, 17 JAN. Bij het aangeslagen Amerikaanse elektronicaconcern Seagate Technology verdwijnen op korte termijn 10.000 arbeidsplaatsen, ongeveer 10 procent van de totale werkgelegenheid.

De klappen vallen vooral in Californië, Singapore en Ierland. Seagate is een grote producent van disk drives voor computers. De prijzen daarvoor zijn scherp gedaald door overcapaciteit. Seagate liet vorige maand al weten een fabriek in het Ierse Clonmel te sluiten, die nog maar twee jaar draait. De 1.400 werknemers daarvan zijn inbegrepen in het totaal van 10.000.

In Singapore verliezen 1.800 mensen hun baan, ofwel 12 procent van het aantal werknemers dat Seagate daar heeft. Het Amerikaanse concern is in Singapore de grootste particuliere werkgever na Singapore Airlines. Seagate liet in juni van het afgelopen jaar al weten dat de resultaten tegenvielen.

Vorige week waarschuwde het concern dat het laatste kwartaal van 1997, het tweede van het boekjaar, “een aanzienlijk verlies” is geleden. De kwartaalcijfers komen op 20 januari. (KRF, ANP)