Vliegangst

Topman C. van Breugel (53) van Cap Gemini Benelux vertrekt naar de moederorganisatie in Parijs. Van Breugel zal het topmanagement van de lokale organisaties met raad en daad gaan bijstaan. “Als ik nu niet was vertrokken had ik hier mijn pensioen gehaald”, zei hij gisteren.

In zijn nieuwe functie moet Van Breugel van hot naar her over de aardbol om ter plekke problemen op te lossen. Leven uit de koffer dus.

Maar hij moet zijn functie met een handicap uitoefenen: hij heeft vliegangst. Jarenlang stapte Van Breugel, als oud-deelnemer aan Parijs-Dakar toch niet voor een kleintje vervaard, met knikkende knieën het vliegtuig in.

Bij een binnenlandse vlucht in Peru ging hem eens een rij varkens vooraf. Tot overmaat van ramp begon het toestel na het opstijgen vervaarlijk te schudden. Passagiers zakten in het gangpad op de knieën en begonnen vurig te bidden. Van Breugel overleefde, maar verkoos voortaan de auto of de trein.

Slechts eenmaal doorstond hij zonder zweet in de handen luchtzakken en turbulentie. Een vlucht uit Afrika die van Breugel in de cockpit doorbracht. Maar achterin de romp zonder zicht op de stuurknuppel? Dat nooit meer. Van Breugel lijkt de geschikte man voor de concerntop. Om zijn ervaring, maar vooral omdat hij weet hoe een klant van een automatiseerder zich kan voelen: overgeleverd aan de leverancier, zonder te begrijpen of zien wat er gebeurt.