TVM-renners in ban van woonlandbeginsel

HOOGEVEEN, 16 JAN. In de wandelgangen gonsde het van de geruchten, maar de sfeer in het auditorium van het verzekeringsbedrijf TVM was gistermiddag ogenschijnlijk zeer ontspannen. De hoofdsponsor presenteerde in Hoogeveen de wielerploeg voor 1998. Ploegleider Cees Priem en kopman Jeroen Blijlevens stonden aanvankelijk niet stil bij de beslommeringen over een verplichte Belgische licentie. “We zijn sterker dan vorig jaar”, sprak Priem. “Ik ben als renner gegroeid”, sprak Blijlevens.

De beste sprinter van Nederland heeft vertrouwen in zijn sportieve toekomst, maar hij toonde zich opvallend schuchter toen de perikelen over het 'woonlandbeginsel' ter sprake kwamen. Net als zijn Nederlandse collega's Servais Knaven, Bart Voskamp en Tristan Hoffman woont Blijlevens in België. Ze kunnen er beter trainen en hoeven minder ver te reizen voor de koersen. En ze hoeven minder belasting te betalen in België.

Alle voordelen worden momenteel overschaduwd door een verregaande maatregel van de internationale wielrenunie (UCI), die de coureurs voortaan verplicht een licentie aan te vragen in het land waar ze wonen. De UCI hoopt hierdoor de administratieve chaos rond sommige dopinggevallen te ondervangen. Landen als Oezbekistan, waar Djamolidine Abdoesjaparov is opgegroeid, hebben geen wielerbond en kunnen daardoor geen administratie voeren. Aangezien de beroepsrenners uit het voormalige Oostblok allemaal in het westen of zuiden van Europa wonen, kunnen ze door de verordening van de UCI voortaan beter worden geregistreerd.

Voor de Nederlanders die in België wonen heeft de nieuwe regel vooral financiële gevolgen. Rijdend met een Belgische licentie moeten ze een hogere verzekeringspremie betalen dan voorheen. Manager Jan Raas van Rabobank heeft al laten weten dat de sponsor een gedeelte van de extra kosten zal vergoeden. Bij TVM waren de betrokkenen gisteren minder goed op de hoogte. Ploegleider Priem fantaseerde al over een Belgisch kampioenschap met een Nederlandse winnaar. Volgens bondsvoorzitter Joop Atsma van de KNWU zal het zo'n vaart niet lopen. “Daarmee verspeelt een renner het recht op deelname aan het WK en dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Vooral Blijlevens heeft zijn zinnen gezet op het wereldkampioenschap, dat begin oktober in Valkenburg wordt verreden. Niet op de hoogte van een eventueel startverbod bij het WK filosofeerde hij gisteren over het eenvoudige parcours bij het Belgisch kampioenschap. Een renner met een Nederlands paspoort en een Belgische licentie kan namelijk kiezen voor welke nationale titelstrijd hij wordt ingeschreven. “Als ik daar meer kansen heb, zou ik gek zijn om in Nederland aan de start te verschijnen”, zei Blijlevens met een stalen gezicht.

In de schaduw van de perikelen met de licenties was er gistermiddag ook nog tijd voor de presentatie van een aantal nieuwe renners. Door het vertrek van Maarten den Bakker (Rabobank) en Bo Hamburger (Casino) had TVM geld genoeg voor het aantrekken van een buitenlandse topcoureur. De 29-jarige Oekraïener Sergei Oetsjakov werd binnengehaald om de sprint voor Blijlevens aan te trekken. De langharige krachtpatser reed de afgelopen jaren voor het Italiaanse Polti. Hij won etappes in de Tour, de Giro en de Vuelta. Hij lijkt tot meer in staat dan een knechtenrol, maar zijn nieuwe ploegbaas benadrukte dat Oetsjakov op voorspraak van Blijlevens is aangetrokken.

Priem: “Jeroen heeft een kleine motor en kan pas in de laatste tweehonderd meter volle bak rijden. Vorig jaar misten we iemand die hem kan bijstaan in alle tumult van de massasprint. Met Oetsjakov hebben we nu iemand die zich niet zomaar opzij laat zetten.”

Oetsjakov woont overigens in de omgeving van Bergamo. Of hij dit seizoen met een Italiaanse licentie gaat rijden is nog maar de vraag. De meeste buitenlanders lijken zich niets aan te trekken van de UCI. De drie Denen van TVM wonen in België of Spanje, maar ze staan ingeschreven in Denemarken. Ondertussen vraagt Blijlevens zich hardop af, of hij niet beter weer in Noord-Brabant kan gaan wonen. “Het is een zooitje. Ik begrijp er allemaal niks meer van, maar dat zal wel weer aan mij liggen.”

De wielerploeg van TVM met tussenhaakjes het geboorteland van de renners: Blijlevens, Dubbeldam, Hoffman, De Jongh, Van Kessel, Knaven, Voskamp en Vries (Ned), Van Bondt, Capiot, Van Dyck en Van Petegem (Bel), Larsen, Michaelsen en Möller (Den), Andersson en Lafis (Zwe), Asmaker en Roux (Fra), Ivanov (Rus) en Oetsjakov (Oek).