Telefoonlijn tegen seksuele intimidatie

ARNHEM, 16 JAN. Slachtoffers van seksuele intimidatie in de sport hebben sinds gisteren een landelijk aanspreekpunt voor klachten. De overkoepelende sportbond NOC*NSF installeerde op het sportcentrum Papendal zes vertrouwenspersonen en adviseurs die helpen bij het aanpakken van misstanden.

Met behulp van stickers en foldermateriaal voert NOC*NSF de komende maanden een voorlichtingscampagne bij sportverenigingen. De sportbond attendeert sporters op de telefonische helpdesk die sinds 1 januari van dit jaar bestaat. Bij de Kindertelefoon (0800-04.32) en de SOS Telefonische Hulpdiensten (0900-202.5590) kunnen sporters terecht met hun klachten. Medewerkers van deze hulpdiensten kregen een cursus om inzicht te krijgen in de sportwereld. Indien nodig verwijzen ze de bellers door naar de vertrouwenspersonen van de sportbond.

Het initiatief volgt op de onthulling van onder meer Irene de Kok, Anita Staps en Monique van der Lee dat zij door hun judotrainer Peter Ooms jarenlang zijn misbruikt. “Het feit dat het de meisjes overkwam die golden als experts in zelfverdediging, heeft ons de ogen geopend”, zei R. de Vries, directeur Sport van het ministerie van VWS, dat de campagne financieel ondersteunt.

Een onderzoek in Canada wees uit dat 8,6 procent van de topsporters daar werd gedwongen tot seksuele gemeenschap. In Nederland is het probleem zeker niet kleiner, concludeert onderzoekster Marianne Cense van TransAct, bureau voor mannen- en vrouwenhulpverlening.

Cense rapporteert in Rode kaart of carte blanche over veertien gevallen, waarvan er zes via de NOC*NSF-lijn werden aangedragen. Het betrof zaken als aanranding, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld. Vier slachtoffers, die ten tijde van het misdrijf tussen de twaalf en zestien jaar waren, stapten naar de politie. (ANP)