Stuur je tekening op motor-wereldreis; Dafne en Rob zoeken jonge tekenaars

Met een zijspan vol kindertekeningen maken Dafne en Rob de Jong uit Capelle aan den IJssel op hun motor een reis rond de wereld. In ieder land waar ze komen geven ze kinderen op school tekeningen van Nederlandse kinderen en vertellen ze iets over het land waar ze vandaan komen. Ze vragen ook de kinderen van die school weer tekeningen over hun land en leven te maken. Die laten ze weer in het volgende land zien. Zo maken ze een estafette rond de wereld met kindertekeningen, die steeds uitgeruild worden.

Vorig jaar zijn ze begonnen aan hun motorreis rond de wereld. “We hadden het een paar kinderen in Nederland verteld, en een van hen zei: ik geef je een tekening mee, dan ben ik altijd bij jullie op je reis,” vertelt Dafne. “Dat vonden we zo'n leuk idee dat we meer tekeningen gevraagd hebben van Nederlandse kinderen.” En zo is ook het idee van een grote wereldwijde uitruil van kindertekeningen ontstaan. Want toen ze in Colombia in Zuid-Amerika een school bezochten, en de tekeningen lieten zien, waren de kinderen wildenthousiast. Ze maakten ook tekeningen over hun land. “Zo kan je aan de hand van kindertekeningen iets aan kinderen vertellen over een ander land,” zegt Rob. De kinderen vonden het ook prachtig om de motor, een EZS-Yamaha JX 900, te bekijken. “Een Batmanmotor, noemen de kinderen het.” Ook in Peru en Chili waren de kinderen enthousiast en gaven tekeningen mee. “In de Verenigde Staten van Amerika was het moeilijker. Daar kom je niet zo maar een school binnen. Daar willen ze eerst weten of je wat verkopen wilt, of je van een bepaalde religieuze stroming bent, en dat soort dingen.” Maar ook daar maakten kinderen tekeningen over hun land voor kinderen in een ander land.

Rob en Dafne willen niets verkopen, en hebben ook niet een kerkelijke boodschap uit te dragen. De wereldreis maken ze voor hun plezier. Ze hebben vijf jaar hard gewerkt en gespaard om deze reis te maken. Het kindertekeningenproject is zo maar ontstaan, en ze vinden het leuk om het nu door te zetten. Ze zijn nu even terug in Nederland, na hun reis door de Amerika's. Ze gaan deze week naar Afrika, om dat werelddeel van noord tot zuid te doorkruisen. Daarna willen ze naar het Verre Oosten.

Ze maken de reis dus op hun eigen houtje, maar toch hebben ze een goed doel gevonden waarvoor ze zich willen inzetten. Bij hun reis door Zuid- en Midden-Amerika hebben ze ontdekt dat er dorpen zijn waar kinderen zonder ouders opgevangen worden. Het gaat om arme kinderen, die door hun ouders in de steek gelaten zijn, of kinderen waarvan de ouders overleden zijn. Er is een wereldwijde organisatie, S.O.S.-kinderdorpen, die voor zulke kinderen over de hele wereld opvang-dorpen maakt. Daar zijn huizen waar S.O.S.-moeders opvanggezinnen vormen, en er zijn scholen en dokters.

Dafne: “We waren erg onder de indruk van hoe die kinderen geholpen worden, en we gaan nu op onze tocht door Afrika speciaal bij sommige van die S.O.S.-kinderdorpen langs.” Daar gaan Rob en Dafne ook iets vertellen over Nederland en tekeningen laten zien. “Dafne speelt viool en ik kan jongleren, en soms treden we onderweg in een stad op, om wat geld voor zulke kinderen bij elkaar te krijgen. Daar hebben we een apart klein fondsje voor gesticht, en daar kopen we dan bijvoorbeeld een voetbal voor, waarmee de kinderen spelen kunnen.”

Omdat Rob en Dafne aan een nieuw stuk van hun reis beginnen, hebben ze nieuwe kindertekeningen nodig uit Nederland, die ze onderweg aan de kinderen daar kunnen geven. “We zouden Nederlandse kinderen willen vragen tekeningen te maken over Nederland, of over hun eigen leven. Je mag er ook wat opschrijven, maar de tekening is het belangrijkste.” In ruil voor de tekeningen die Rob en Dafne krijgen, beloven ze een keer onderweg tijdens hun wereldreis, uit een ver land degene (of klas) die een tekening instuurt, een briefje of kaartje te sturen. Als je je tekening op wereldreis wilt sturen, stuur die dan naar het onderstaande adres. Zet duidelijk je naam, leeftijd en adres op de tekening. Wie weet komt jouw tekening dan ergens in Afrika of Azië in een huis of schoollokaal te hangen.

Stuur je tekening met naam en adres aan: De wereld op een kindertekening, Rob en Dafne de Jong, Van 't Hofstraat 31, 2991 DH Barendrecht.