Spinnenweb

Grote concerns opbreken in twee of meer kleinere, zelfstandige bedrijven wordt een kleine rage in Nederland. Vendex heeft 't al bijna af, KPN gaat beginnen en KNP BT doet onderzoek. Wie volgt, was deze week de hamvraag op de 27-ste Presidents' lunch van het pr-bureau Van Hilten. Een rapport over opbreken en de opinies van wat captains of industry wekten geen hoge verwachtingen.

Dat was koren op de molen van de voorzitter: topman Martin Dekker van de Nederlandse Participatie Maatschappij, of NPM Capital zoals de financier sinds kort heet. Waarom een concern opbreken als je ook dochterbedrijven kunt verkopen om terug te gaan naar kernactiviteiten?

Met drie van de vier ondernemers achter de tafel heeft hij op deze manier zaken gedaan: NPM is belegger in Van Lanschot Bankiers (afgestoten door de Britse bank Natwest) en in de boekhandels die Wolters Kluwer grotendeels heeft verkocht. De NPM heeft tevens een belang in de adviesfirma die het rapport maakte: geen verkochte dochter uit een groot concern, maar experts die zich uit grotere bedrijven hebben losgemaakt. Praktijkman die hij is, had spin in het web Dekker een panklaar advies: zorg volgende week voor een Belgische versie van het rapport. Daar staat nog een hoop te gebeuren.

    • Menno Tamminga