Spanje pakt 'Zwarte Cobra'; Verdachte van drugshandel gearresteerd

MADRID, 16 JAN. De Spaanse politie heeft afgelopen woensdag de Nederlander Henk Orlando R. gearresteerd. R., die wordt verdacht van grootschalige drugshandel, geldt als een van de meest gezochte Nederlandse misdadigers.

De Nederlandse politie had al enige tijd geleden een internationaal opsporingsbevel voor R. uitgevaardigd. De verdachte, die ook bekend staat onder de bijnaam 'Zwarte Cobra', zou volgens de politie behoren tot de top van de Nederlandse drugsmisdadigers.

Justitie verdenkt R. van het leiding geven aan een criminele organisatie en van handel in hard- en softdrugs.

R. verdween eind vorig jaar spoorloos uit Nederland, nadat de Amsterdamse politie een begin had gemaakt met het inrekenen van tien van zijn naaste medewerkers, onder wie zijn zoon.

Deze actie was het gevolg van het onderscheppen door de Britse douane van een drugstransport van vijftig kilo cocaïne. R. wordt door justitie voor dit transport verantwoordelijk gehouden.

R. werd gearresteerd in het Zuid-Spaanse vakantiestadje Fuengirola bij Málaga. Een speciaal uitgerust arrestatieteam van de Spaanse Guardia Civil wist R., die zich volgens justitie hevig tegen zijn arrestatie verzette, te overmeesteren. Hij is inmiddels overgebracht naar een nieuwe, zwaarbeveiligde gevangenis bij Granada. Nederland heeft veertig dagen de tijd om een formeel uitleveringsverzoek tegen R. in te dienen.

R. trad onder meer op in het proces tegen Johan V. alias 'de Hakkelaar'. Daarin werd hij ondermeer door een van de kroongetuigen beschuldigd van omvangrijke hash-handel. Het OM beschuldigde hem op zijn beurt van meineed.

Tegen Henk R. liep reeds in 1993 voor de rechtbank in Utrecht een hasjzaak. Hij werd toen veroordeeld tot vijf jaar cel en anderhalf miljoen gulden boete. Wegens voor de rechter verzwegen opsporingsmethoden werd het OM echter een jaar later in hoger beroep niet ontvankelijk verklaard.

In september vorig jaar voorkwam de politie een aanslag op de vermeende drugsbaron. In Amsterdam werden toen twee Tsjechen en twee Joegoslaven aangehouden met kneedspringstof en wapens in hun bezit.

De aanslag zou een represaille zijn voor het mislukte transport van 50 kilo cocaïne, waarvoor de bende van R. door jusititie verantwoordelijk wordt gehouden.