Shell steekt miljarden in Chinees bouwproject

ROTTERDAM, 16 JAN. Oliemaatschappij Shell heeft positieve reacties van de Chinese autoriteiten gekregen op nieuwe voorstellen voor een groot investeringsproject in Nanhai, in de Zuid-Chinese provincie Guangdong, met drie Chinese partners.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke/ Shell Groep. Het gaat om de bouw en exploitatie van een olieraffinaderij met een petrochemische fabriek en bijbehorende haven- en opslagfaciliteiten, waarover Shell al sinds begin jaren negentig met China onderhandelt.

Van het totale investeringsbedrag, 12 miljard gulden, neemt de Nederlands-Britse oliemaatschappij de helft voor haar rekening. Shell vormt een joint venture met het provinciebestuur van Guangdong en twee bedrijven: de China National Offshore Oil Corporation en de China Merchants Holding Company.

Volgens de aanvankelijke plannen, die Shell in 1991 bekendmaakte, zou Nanhai een aantal raffinaderijen omvatten, met een verwerkingscapaciteit van 5 miljoen ton olie per jaar. Verder is de bouw van een grote etheenkraker voorzien, die 450.000 ton van deze grondstof voor de kunststofindustrie per jaar kan produceren.

Het nieuwe complex moet de provincie Guangdong en andere delen van de Volksrepubliek voorzien van brandstoffen en chemische basisproducten. Shell voorziet dat ook een deel van de productie kan worden geëxporteerd.

Begin 1989 tekenden de bij de joint venture betrokken partijen een beginselverklaring voor een haalbaarheidsstudie. Het project liep twee jaar geleden ernstige vertraging op toen een Chinese medewerkster van Shell en een personeelslid van een partnerbedrijf werden vastgezet op beschuldiging van schending van staatsgeheimen.

Na interventie van de Shell-top kwamen de twee vorig jaar vrij zonder dat een proces tegen hen werd gevoerd. Dat gebeurde tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Minister Van Mierlo probeerde toen vergeefs alle lidstaten op één lijn te krijgen voor een veroordeling van het Chinese mensenrechtenbeleid. In reactie daarop blies China toen het bezoek van een Nederlandse handelsmissie onder leiding van minister Wijers af.

Intussen zijn de relaties weer verbeterd: Wijers is welkom met zijn delegatie en de Chinese premier Li Peng bezoekt binnenkort Nederland.