Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van Judith Belinfante, directeur van het Joods Historisch Museum en hooggeplaatst op de PvdA-kandidatenlijst. Tevens aandacht voor het verkiezingscongres van de PvdA. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Discussie over de aanvaardbaarheid van pedofilie met een pedofiel, een slachtoffer en een kinderpsychiater. Ned.3, 19.23-19.54u.

Netwerk. Jacques Wallage, fractievoorzitter van de PvdA wordt gevolgd en een reportage over het dopinggebruik van de voormalige Oost-Duitse atlete Heidi Krieger. Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat wordt beoordeeld. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Het PvdA-verkiezingscongres en een reportage over Nederlandse varkensboeren in Canada. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

The face: Six great climbing adventures. Twee Britse bergbeklimmers beklimmen ijzige bergen en de Moses Tower in Canyonslands National Park. BBC2, 20.30-21.00u.

Gewalt im Riff. In Frankfurt worden zogeheten 'Coolness-trainingen' georganiseerd om jongeren af te houden van het gebruik van geweld. Duitsl.2, 21.15-21.45u.

Achter de sluier: De vele gezichten van de islam. Driedelige tv-documentaire over het islamitisch fundamentalisme. Deze keer: De heilige oorlog. Ned.2, 23.35-0.25u.

KUNST

Panorama vrijdag. Over o.a. het ontwerpen van websites, de Vlaamse schrijver Paul de Wispelaere en de beer van kunstenaar Michel Huisman. Ned.3, 23.21-0.01u.

FILM

. Ghostbusters (Ivan Reitman, 1984, VS). Uitzinnige komedie over de spokenbestrijdingsdienst van drie ontslagen parapsychologen in een door demonen beheerst New York. Met olijke speciale effecten. SBS6, 20.25-22.15u., onderbroken door reclame.

Sirens (John Duigan, 1994, Australië/Engeland). Schilderachtig bloot en exotische flora vormen de spil van film over seksuele bevrijding, aan de hand van een fictieve episode uit het leven in de jaren dertig van de Australische schilder Norman Lindsay. Een Engelse geestelijke (Hugh Grant) moet hem overhalen een aanstootgevend schilderij niet ten toon te stellen. RTL4, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

. Crossing the Bridge (Mike Bender, 1992, VS). Regiedebuut van scenarist Bender past in traditie van 'Stand by Me' en 'Diner' en biedt intelligente verzameling komische en nostalgische vignetten over drie vrienden in het Detroit van de late jaren zestig. Ze weten niet goed wat ze willen: naar college of met drugshandel wat geld verdienen. RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Harley Davidson & the Marlboro Man (Simon Wincer, 1991, VS). In 1996 gesitueerde, povere actiefilm met Mickey Rourke en Don Johnson als gemotoriseerde zwervers die een bank beroven. Veronica, 21.05-22.50u., onderbroken door reclame.

Flatliners (Joel Schumacher, 1990, VS). Rooms aandoende thriller vol zondebesef, boetedoening en vergiffenis. Studenten in de medicijnen - onder wie Kiefer Sutherland en Julia Roberts - forceren bij zichzelf een tijdelijke hartstilstand om een kijkje te kunnen nemen in het hiernamaals. BRTN1, 21.20-23.14u.

. L'appât (Bertrand Tavernier, 1994, Frankrijk). Zie Film-vooraf. BRTN2, 23.00-0.51u.

. Un mauvais fils (Claude Sautet, 1980, Frankrijk). Sensitief drama over maatschappelijke heroriëntatie van 'slechte zoon' Patrick Dewaere na vijf jaar gevangenschap wegens een drugsdelict. Vader Yves Robert is verbitterd, ex-verslaafde Brigitte Fossey schenkt troost. Duitsl.3-West, 23.00-0.45u., tweetalig.

Leap of Faith (Richard Pearce, 1992, VS). Rommelige komedie geeft alle ruimte aan Steve Martin als een huichelachtige gebedsgenezer die met een gospel-revue door het land trekt. Ned.1, 23.28-1.04u.

Biggles (John Hough, 1986, VS). Adaptatie van vermaarde jongensboekenserie is product van wezenloze marketing, gericht op Amerikaanse tieners. Duitsl.1, 23.50-1.20u., nagesynchroniseerd.

Body of Evidence (Uli Edel, 1993, VS). Even preutse als besluiteloze derderangs versie van 'Basic Instinct'. Met Willem Dafoe als de advocaat van Madonna, die ervan wordt verdacht een man te hebben vermoord met haar seksuele inventiviteit. BBC1, 0.15-1.45u.

...dai nemici mi guardo io! (Mario Amendola, 1968, Italië). Spaghettiwestern over jacht op verborgen goud van de Zuidelijken. TV10, 0.45-2.25u.

Corvette Summer (Matthew Robbins, 1978, VS). Op smaak van tieners gebrachte komedie waarin student Mark Hamill zijn gestolen auto terug wil vinden in grotemensenstad Las Vegas. Hij verliest enkele illusies en valt voor een prostituée. Duitsl.1, 1.20-3.00u., nagesynchroniseerd.

. As Time Goes by (Barry Peak, 1987, Australië). Groteske low-budget science-fictionfilm neemt zichzelf niet al te serieus. Temidden van vele nevenintriges is er een ontmoeting met een buitenaardse cinefiel (Max Gillies) die imitaties ten beste geeft van o.a. Bogart, Cagney en Garbo. BBC1, 1.45-3.20u.

. Do the Right Thing (Spike Lee, 1989, VS). Prachtig genuanceerde film over een snikhete dag in de zwarte New-Yorkse wijk Bedford-Stuyvesant. BBC2, 1.45-3.50u.

. I Know Where I'm Going (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1947, Engeland). Powell & Pressburger-film behoort tot hun meer ingetogen juweeltjes en is onder meer een lyrisch eerbetoon aan het Britse landschap en zijn geheimen. Zelfverzekerde jongedame Wendy Hiller, op weg naar oude maar rijke aanstaande echtgenoot, valt voor eenvoudige Roger Livesey. Morgen, BBC2, 9.10-10.40u., zwart-wit.