Onderministers EU gaan maandag naar Algerije

ALGIERS/ WASHINGTON, 16 JAN. Algerije heeft gisteren bevestigd dat een omstreden missie van de Europese Unie maandag begint. Aan de missie zullen uiteindelijk de onderministers van Buitenlandse Zaken van Luxemburg, Groot-Brittannië en Oostenrijk deelnemen, samen met de EU-commissaris voor mediterrane aangelegenheden, Manuel Marin. Algiers had eerder een bezoek van een hoge ambtelijke delegatie als van te laag niveau afgewezen; gisteren meldde de EU dat ministers zouden gaan.

In Brussel zei een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren dat de delegatie zal spreken “over alle onderwerpen, ongeacht hoe gevoelig”. De Algerijnse regering heeft tot dusverre volgehouden dat alleen de strijd tegen het terrorisme onderwerp van bespreking kan zijn. In het bijzonder wil Algiers niets weten van enig internationaal onderzoek naar de huidige reeks massamoorden in Algerijnse dorpen, waarbij de afgelopen twee weken volgens ruwe schattingen 1.100 mensen om het leven zijn gekomen. Volgens de Algerijnse regering zou dat twijfel zaaien aan zijn positie dat moslim-extremisten daarvoor alleen-verantwoordelijk zijn. Gisteren werd nog de Libanese ambassadeur in Algiers ontboden voor een protest tegen gemelde Libanese contacten om een speciale commissie te vormen die zou moeten helpen de bloedbaden in Algerije te helpen beëindigen.

De Britse ambassadeur in Algerije, Jean-François Gordon, bracht gisteren een bezoek aan Sidi Hamed, 20 kilometer ten zuiden van Algiers en plaats van de laatste massamoord. “Ook de wetenschap van het hoge aantal doden (volgens Algerijnse kranten circa 400) bereidt je niet voor op het verschrikkelijke zicht van dit massagraf”, zei hij na afloop. (Reuters, AFP)