Nederkoorn weg bij Deutsche Telekom

BONN, 16 JAN. Erik Jan Nederkoorn moet na een conflict Deutsche Telekom verlaten. De raad van commissarissen van de Duitse telecomgigant heeft gisteren laten weten dat Nederkoorn per 31 januari opstapt. Nederkoorn, lid van de raad van bestuur, zou onvoldoende goede resultaten hebben geboekt.

Nederkoorn (54), oud-topman van Fokker, was in 1996 door Deutsche Telekom aangetrokken om de internationale activiteiten uit breiden. Het bedrijf, dat een monopolie had en een omzet van ruim 63 miljard, mocht voorheen niet in het buitenland opereren. Maar liberalisering van de telecommarkt en een gedeeltelijke privatisering van het concern, maakten de sprong voorwaarts mogelijk.

Nederkoorn werd geacht het buitenlandbedrijf vanaf de grond op te bouwen, zodat over een aantal jaren een substantieel deel van de omzet buiten Duitsland zou worden gerealiseerd. Topman Ron Sommers vond echter dat de 'herstructurering' van het buitenlandbedrijf te langzaam ging, valt binnen Telekom in Bonn te beluisteren. De resultaten van Global One, de internationale dochter die Telekom samen met het Franse Télécom en het Amerikaanse Sprint heeft opgezet, zouden tegenvallen. Global One draagt slechts vier miljard mark bij aan de totale omzet.

Nederkoorn meende echter dat hij te weinig middelen in handen kreeg om de internationale activiteiten goed op te zetten. Zo hoopte de Nederlander een forse slag te slaan in Zuid-Afrika, dat grote behoefte heeft aan goede telefonische infrastructuur. Telekom zou er grote digitale netwerken kunnen leggen. Maar volgens betrouwbare bronnen bij het concern was de top van Telekom niet bereid voldoende geld voor het project op tafel te leggen, waarmee grote investeringen gemoeid gingen.

Het Duitse telecombedrijf staat onder grote druk. Het wordt voor het eerst met hevige concurrentie geconfronteerd door liberalisering van de telecommarkt. Maar het logge voormalige staatsbedrijf, dat in 1996 slechts gedeeltelijk is geprivatiseerd, is nog onvoldoende uitgerust voor de vrije concurrentie. Deutsche Telekom kampt met een enorme schuldenlast. De schulden bedroegen ten tijde van de beursgang ruim honderd miljard mark. Zeker de helft is toe te schrijven aan de modernisering van het telefonische netwerk in de voormalige DDR.

Ook is het bedrijf bezig de efficiency te verhogen door het personeelsbestand (270.000) in te krimpen. Inmiddels zijn sinds 1994 zeker 34.000 banen verdwenen. Tot het jaar 2000 moeten er nog eens 23.000 banen worden geschrapt. Een belemmering voor het concern is dat een deel van de werknemers de ambtenarenstatus heeft en niet zomaar op straat kan worden gezet.

Tegelijkertijd voelt Telekom dagelijks de druk van de nieuwe concurrenten, die met beduidend lagere tarieven op de Duitse markt zijn gekomen.