Koningin stelt geen prijs op aubade

AMSTERDAM, 16 JAN. Koningin Beatrix stelt geen prijs op een speciale aubade van alle Amsterdamse koren op haar zestigste verjaardag. De gemeente Amsterdam, die het initiatief hiervoor had genomen, is teleurgesteld over de afwijzing. “Maar wij respecteren de wens van de koningin om het feest privé te houden”, zegt M. Otten, woordvoerder van burgemeester Patijn van Amsterdam.

De koningin wil haar verjaardag op 31 januari vieren met familie en goede vrienden. Verder staan alle Europese vorsten en koning Hussein en koningin Noor van Jordanië op de gastenlijst. In totaal zijn 160 gasten uitgenodigd voor het diner en het galabal 's avonds in het Paleis op de Dam.

De gemeente zag de aubade als een kans om de Amsterdammers bij het feest te betrekken, ook omdat tijdens de festiviteiten in de hoofdstad, net zoals bij de Eurotop van vorig jaar juni, de nodige overlast wordt verwacht. Wegen zullen worden afgezet en de politie houdt rekening met demonstraties. “Het is usance bij zulke grote happenings dat wij iets leuks terugdoen voor de bevolking”, zegt Otten.

Er zou speciaal een koninginnelied worden geschreven, dat alle Amsterdamse koren op vrijdag 30 januari klokslag 24.00 uur ten gehore zouden brengen vanaf het balkon van het Muziektheater. Aansluitend op de aubade zou vanaf een aantal boten in de Amstel vuurwerk worden afgeschoten. Na drie kwartier moest het afgelopen zijn.

De koorzang had moeten beginnen na afloop van de koninklijke balletvoorstelling in het Muziektheater. Ook burgemeester Patijn is een van de genodigden voor die voorstelling, maar hij is niet uitgenodigd voor het diner dansant in het Paleis op de Dam.

“Dit is geen officieel feest, dus het staat de koningin vrij zelf te bepalen wie haar gasten zijn”, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De gemeente bedenkt geen alternatief voor de aubade. Wel zal de Dam worden versierd en worden de dranghekken voorzien van Nederlandse en oranje vlaggetjes.