Jospin zal zich excuseren voor 'uitglijder'

PARIJS, 16 JAN. De Franse premier Lionel Jospin zal volgende week in de Assemblée Nationale zijn excuses aanbieden voor de link die hij heeft gelegd tussen de slavernij en de politiek van rechts. Woensdag noemde hij de afschaffing van de slavernij in 1848 een zaak die vooral links aan het hart ging, terwijl rechts juist tegen afschaffing was.

Ook het eerherstel van de joodse officier Dreyfus, deze week precies honderd jaar geleden zou volgens Jospin indertijd vooral door links zijn bepleit. Rechtse parlementariërs verlieten na Jospins uitspraken verontwaardigd het gebouw. Franse historici bestreden Jospins interpretatie en wezen bovendien op een aantal historische blunders in zijn betoog. Zo zei Jospin dat premier Leon Gambetta steun had gegeven aan Dreyfus, terwijl Gambetta al lang daarvoor was overleden.

Jospin noemde zijn uitglijder gisteren “een parlementair incident zoals er nu eenmaal vele zijn in een democratie”. Hij vond dat de zaak niet gedramatiseerd moest worden. “Het is de eerste keer en ik zal ervoor zorgen dat het de laatste keer is”, aldus de premier.

Het incident komt voor Jospin erg ongelegen. Hij zou, volgens de meeste Franse kranten, met zijn historische betoog vooral de eenheid van zijn linkse coalitieregering hebben willen accentueren. Die loopt gevaar onder druk van de toenemende acties van werklozen, die nu al een maand demonstreren voor werk en vooral ook meer geld.

Morgen staat een grote, landelijke demonstratie in Parijs op het programma. Volgens een enquête in het conservatieve weekblad Le Point steunt ruim 70 procent van alle Fransen de eisen van de werklozen. Hoewel de steun voor Jospin en zijn linkse regering volgens opniniepeilingen nog steeds iets boven de 50 procent ligt - meer dan voor de gaullistische president Chirac - is de tendens negatief. De meeste peilingen vertonen een daling van ruim 5 procent ten opzichte van twee maanden geleden. (AFP, AP, Reuters)

Eagle's Wing (Anthony Harvey, 1979, Engeland). Engelse (!), allegorische western gaat gebukt onder artistieke prententies. Pelsjager en Indiaan strijden om het bezit van een paard. Toch met Martin Sheen, Sam Waterston, Harvey Keitel. BBC1, 1.15-3.00u.