Japanse beurs maakt forse sprong omhoog

TOKIO, 16 JAN. De Japanse beurs heeft vandaag een sprong omhoog gemaakt in de verwachting dat de regering binnenkort met extra stimuleringsmaatregelen komt. De Nikkei-index steeg ruim 6 procent en eindigde de dag voor het eerst dit jaar boven de 16.000 punten.

Koji Omi, hoofd van het Economisch Planbureau, zei vandaag tijdens een persconferentie dat de regering aanvullende stimuleringsmaatregelen in onderzoek heeft, maar ging niet in op details. Minister Hiroshi Mitsuzuka (Financiën) zei op zijn beurt vandaag dat hij zou luisteren naar “alle goede adviezen” voor een herstel van de economie.

In de eerste sessies van het nieuwe parlementaire jaar is premier Ryutaro Hashimoto de afgelopen dagen door de oppositie onder vuur genomen wegens het economische beleid, en aangespoord om verdere belastingverlagingen door te voeren. Ook de lobby-organisaties van het bedrijfsleven zijn het jaar begonnen met een roep om belastingverlichting. Hashimoto zelf heeft een verlichting à 2 biljoen yen aangekondigd, maar diverse persberichten deze week suggereerden bereidheid van Hashimoto om verder te gaan.

Naast de beurs is ook de yen weer gestegen. In Tokio stond de munt aan het einde van de dag op ruim 129 yen per dollar. Op 7 januari zakte de munt tot een koers van ruim 134 yen per dollar, de laagste koers in ruim vijf jaar. De ruime stijging van de Nikkei-index vandaag met 6,1 procent tot 16.046 punten volgt op een aanmerkelijk lichtere stijging met 2,5 procent afgelopen woensdag, terwijl de beurs gisteren in Tokio gesloten was.

Voor de economische groei in Japan hebben analisten in Tokio hun verwachtingen voor het komende jaar naar beneden bijgesteld, zo blijkt uit een vandaag bekendgemaakte peiling van het persbureau Reuters. Het lopende Japanse boekjaar zal op 31 maart met een groei van 0,1 procent worden afgesloten, zo luidt de gemiddelde verwachting van 36 ondervraagde analisten. Het daaropvolgende jaar 1998/99 zal volgens hen een groei te zien geven van slechts 0,9 procent.

De regering zelf verwacht voor 1998/'99 een groei van 1,9 procent en deze week sprak premier Hashimoto nog de verwachting uit dat dat werkelijkheid zal worden. Tegen de bezoekende president van de Europese Commissie, Jacques Santer, zei Hashimoto op maandag dat een toenemende binnenlandse vraag voor de groei zal zorgen. Het buitenland hamert al langer op een stimulering van die vraag, maar dit blijkt de laatste tijd juist een zorgenkindje. Wegens onzekerheid over de economische situatie beperken Japanners momenteel hun bestedingen.