'Het lijkt alsof Israel hier twee ambassadeurs heeft'

KAIRO, 16 JAN. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Egypte staat onder invloed van “de joodse en zionistische lobby”. Dat schrijft het Egyptische semi-regeringsblad Al-Akhbar in een volgens waarnemers ongebruikelijke aanval op de diplomaat.

De door de regering gecontroleerde Egyptische kranten zijn doorgaans veel terughoudender dan de oppositionele media wanneer het gaat om kritiek aan het adres van de Verenigde Staten. Het artikel met de beschuldiging verscheen vandaag prominent in een hoofdartikel op de voorpagina van Al-Akhbar.

Woensdag gaf de nieuwe ambassadeur, Daniel Kurtzer, een verklaring uit waarin hij liet weten dat diverse Arabische landen “een ernstige fout” hebben gemaakt toen ze in november vorig jaar een economische conferentie over het Midden-Oosten boycotten. De conferentie, in de Qatarese hoofdstad Doha, werd door de Amerikaanse regering gesponsord. De Arabische landen, inclusief Egypte, boycotten de conferentie als teken van protest tegen het Israelische beleid in het vredesoverleg. Ze wilden met hun actie bovendien de Verenigde Staten ertoe brengen meer druk op de Israelische regering uit te oefenen.

“Het lijkt alsof [de ambassadeur] zichzelf en zijn tong niet kan beheersen en alsof hij zich niet kan ontdoen van de noties van de joodse en zionistische lobby”, aldus Al-Akhbar. “Het lijkt wel alsof Israel nu twee ambassadeurs in Egypte heeft.” Volgens de krant doet Kurtzer er goed aan zich voortaan van kritiek op Egypte te onthouden “als hij de belangen van zijn land wil dienen”.

Kurtzer, de eerste jood die als Amerikaans ambassadeur in een Arabisch land werkt, ging begin deze maand in Kairo aan het werk. Hij moet president Mubarak nog zijn geloofsbrieven aanbieden. (AP)