Heineken wil grote stap vooruit in Polen

Heineken wil zijn minderheidsbelang in de Poolse brouwerij Zywiec uitbreiden tot 75 procent. De Nederlandse brouwer is nu eigenaar van 31,8 procent van de uitstaande aandelen.

Met de uitbreiding is 261 miljoen gulden gemoeid. Zywiec heeft momenteel in Polen een marktaandeel van 11,5 procent.

Polen geldt als een aantrekkelijke groeimarkt voor bierbrouwers, omdat de Polen wel veel alcohol drinken, maar relatief weinig bier. De consumptie per hoofd van de bevolking is momenteel circa veertig liter, nog niet de helft van het Nederlandse gemiddelde.

Ook andere buitenlandse bierconcerns, waaronder Grolsch, South African Breweries, de Deense Carlsberg en de Duitse Bitburger, hebben zich op de veelbelovende Poolse markt gestort.

Heineken verwierf in 1994 een belang van bijna 25 procent in Zywiec nadat de brouwerij participeerde in een aandelenemissie. In 1995 nam het Nederlandse concern nog een aandelenpakket van 6,8 procent over.

Sinds Heineken in Zywiec is gestapt, heeft de Poolse brouwerij zijn capaciteit uitgebreid tot 3 miljoen hectoliter, een verdrievoudiging.

Heineken wil zijn belang uitbreiden door een openbaar bod van 345 zloty (197 gulden) per aandeel Zywiec, wat neerkomt op een premie van 25 procent op de beurskoers. De beursnotering voor de resterende aandelen blijft gewoon gehandhaafd.