Gerlach Cerfontaine; Ambitieuze medicus

ROTTERDAM, 16 JAN. Uiteenlopende visies tot een compromis smeden, mensen achter hetzelfde doel krijgen en het personeel stimuleren. Dat lijken de belangrijkste kwaliteiten te zijn van drs. Gerlach Cerfontaine (51), die gisteren door de raad van commissarissen van Schiphol is benoemd tot de nieuwe president-directeur van de luchthaven. Cerfontaine volgt op 1 augustus Hans Smit op, die Schiphol na zes jaar verruilt voor de Rabobank. Smit wordt daar plaatsvervangend voorzitter van de hoofddirectie.

Cerfontaine is nu nog voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU). Onder zijn leiding verhuisde het AZU naar universiteitsscentrum De Uithof, aan de rand van de stad, en integreerde het AZU met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), het Ooglijdersgasthuis en het Militair Hospitaal, alle in Utrecht. Cerfontaine leverde een belangrijke bijdrage aan het realiseren van een modern medisch cluster in de stad.

Een van de leden van de raad van toezicht van het Utrechtse ziekenhuis zegt dat hij “wel verbaasd maar niet verrast” is over de benoeming van Cerfontaine. “Hij is een buitengewoon communicatieve man, heel slim, heel diplomatiek.”Zijn benoeming tot directievoorzitter bij het AZU, in 1986, stuitte aanvankelijk op bezwaren van de toenmalige minister van onderwijs, Deetman, die liever geen medicus op die stoel zag. Bij onenigheid zou zo iemand minder gemakkelijk afstand kunnen nemen van de medische professie, redeneerde Deetman. Oud-wethouder van Utrecht, T. Harteveld, indertijd voorzitter van de Raad van Bestuur van het AZU en bestuurslid van het WKZ, waar Cerfontaine op dat moment adjunct-directeur was, drukte zijn zin toch door en heeft daar geen moment spijt gehad. “In ziekenhuizen heb je vaak discussies tussen allerlei stammen. Het oude AZU aan de Catharijnesingel was een soort federatie van republieken. Cerfontaine heeft die verhuizing en de integratie in goede banen weten te leiden.”

Harteveld roemt de managementcapaciteiten en de communicatieve vaardigheden van Cerfontaine. “Hij heeft lef, maar hij is geen waaghals.” Volgens Harteveld verloopt het contact met Cerfontaine meestal uiterst plezierig. “Hij komt zeer vriendelijk over, heeft bijna altijd een lachend gezicht en steelt alle harten, maar hij kan ook behoorlijk hard zijn als het moet.”

Oud-voorzitter van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht M. Kramer noemt Cerfontaine een “plezierige, hardwerkende, initiatiefrijke bestuurder, niet gespeend van de nodige ambitie”. Hij kent hem al bijna 25 jaar, vanaf het moment dat Cerfontaine pas afgestudeerd was. Kramer kijkt niet op van zijn vertrek naar Schiphol, “daar is hij ambitieus genoeg voor”. De overgang van een publieke naar een commerciële instelling moet geen al te groot probleem vormen, verwacht Kramer. “Cerfontaine runde het AZU ook al als een bedrijf. Af en toe vroeg ik me zelfs af of hij dat niet een beetje te ver doorvoerde.” Als voorbeeld refereert Kramer aan de interne campagne van Cerfontaine om van het AZU een 'topziekenhuis' te maken. “Het ziekenhuis moest zich toen klantgerichter gaan opstellen tegenover de patiënt.”

Schiphol heeft aan Cerfontaine evenwel een gedreven bestuurder, die mensen weet te stimuleren. Zijn kwaliteiten als compromissensluiter zullen hem bij Schiphol zeker van pas komen, verwacht Kramer.

Directeur P. van den Brink van de Crediet- en Effectenbank in Utrecht, waar Cerfontaine tot een jaar geleden deel uitmaakte van de Raad van Commissarissen en nu nog in de Raad van Advies zit, onderschrijft dat. “Hij heeft zeer grote communicatieve vaardigheden. Hij is open en direct.”

Cerfontaine beschikt over een flinke dosis doorzettingsvermogen. Zo heeft hij een aantal keren de marathon van New York gelopen, en de eindstreep gehaald. Hij is een efficiënte werker, die ook nog tijd vindt om op een doordeweekse dag met zijn kinderen de stad in te gaan of 's avonds cultureel te genieten. Sinds jaar en dag gaat hij op de fiets naar zijn werk. Een auto met chauffeur is niks voor hem.