Fictie; pas verschenen; vertaald

Joseph Brodsky: Het verdriet en de rede. Vert. Sjaak Commandeur en Arthur Langeveld. De Bezige Bij, 522 blz. ƒ 65,-

Kort voor zijn dood verscheen van Joseph Brodsky (Leningrad 1940 - New York 1996) nog een grote essaybundel On Grief and Reason. Naast de lezing die Brodsky uitsprak bij het ontvangen van de Nobelprijs in 1987, bevat de bundel beschouwingen over ballingschap, over de geschiedenis en over de kunst van het lezen. Drie lange essays zijn gewijd aan de poëzie van Frost, Hardy en Rilke. 'Brodsky heeft een verbazingwekkende Engelse woordenschat en is als een echte dichter dol op paradoxen, gedachtensprongen en zijpaden die zijn betoog soms wat diffuus maken, zodat de reis door zijn gedachtenwereld zwaar is, maar wel zeer lonend.' (Arthur Langeveld, CS 17-5-1996)