Fastfoodrestaurants

Van een McDrive langs de snelweg kijkt niemand meer op. Burger King, New York Pizza en Barnie's kiprestaurant horen ook in Nederland bij het straatbeeld van tientallen stadscentra. Toch zijn fastfoodrestaurants vandaag de dag steeds vaker te vinden op plaatsen waar je ze niet onmiddellijk verwacht.

Op NS-stations bijvoorbeeld. De traditionele stationsrestauratie moet tegenwoordig concurreren met Pizza Hut en Burger King. Servex, de horecadochter van NS-stations, nam vorig jaar in maart de exploitatie van de vestigingen van Pizza Hut over, wegens het grote succes. De vestigingen op de NS-stations in Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Nijmegen en Leiden zijn goed voor een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer negen miljoen gulden.

Servex heeft plannen om de komende drie jaar nog eens negen Pizza Hut-vestigingen te openen. Op de treinstations in Den Haag, Almere, Leiden, Breda, Amersfoort en Den Bosch kunnen reizigers sinds kort voor een hamburger terecht bij Burger King.

Ook McDonald's is op zoek naar nieuwe exploitatievormen voor de fastfoodformule. Zo werden de koffieshops van C&A in Den Bosch en Rotterdam vervangen door een mini-McDonald's. Op dit moment praat het fastfood-concern met oliemaatschappij Shell over het verkopen van hamburgers bij de benzinepomp. BP sloot al een akkoord met Al Capone's Pizza, voor het openen van kleine pizzeria's op tankstations. In Zwijndrecht loopt al een proefproject, binnenkort nagevolgd in Rotterdam.

Bij BP in Zwijndrecht zijn mini-pizza's van 14 centimeter doorsnee te koop, geschikt voor de 'snelle trek' van één persoon. “We verkopen bewust geen slices, maar ronde pizza's. Die zijn handiger om mee te nemen”, zegt Al Capone's directeur Danny Galiart. De klant krijgt zijn pizza “uiterlijk binnen vier minuten” mee in een dichte, kartonnen doos, “zodat het geen troep wordt in de auto”. Galiart mikt erop dat op termijn per dag zo'n honderd mini-pizza's à 5,95 gulden per stuk over de toonbank gaan.

Eén op de tien BP-klanten zou dan ook de counter van Al Capone's aan moeten doen.

Fastfood op treinstations en bij benzinepompen is overigens nog niets, vergeleken bij de Verenigde Staten. Daar zijn McDonald's, Burger King en Dunkin' Donuts zelfs te vinden in ziekenhuizen. Ondanks felle protesten van onder meer diëtisten, is de traditionele ziekenhuislucht in Amerika op veel plaatsen verdrongen door die van Franse frietjes.

    • Jochen van Barschot