Eis 20 jaar, tbs in zaak-Kösedag

DEN HAAG, 16 JAN. Tegen de verdachte van de brandstichting in de Haagse Schilderswijk, waarbij in maart vorig jaar zes leden van de Turkse familie Kösedag omkwamen, is vanmiddag voor de rechtbank in Den Haag twintig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

Officier van justitie mevr. A.P. van Nederpelt sprak van “opzettelijke brandstichting met gevaar voor goederen en personen die de dood tot gevolg had van zes mensen”. Zij noemde het gevaar van herhaling zonder behandeling “zeer groot” en zei dat “een lange gevangenisstraf als vergelding zeker op zijn plaats” is.

De verdachte, Necmettin Kösedag, is een neef van Zeki Kösedag, de vader van het gezin waarvan de moeder en vijf kinderen bij de brand omkwamen. De verdachte is niet eerder met justitie in aanraking geweest. In de nacht van 25 op 26 maart goot hij benzine onder de voordeur van de woning van de Kösedags in de Frans Halsstraat. Daarna duwde hij nog proppen brandend papier naar binnen. Uiteindelijk overleden de 41-jarige echtgenote van Zeki Kösedag, drie dochters en twee zoons.

Het Pieter Baan Centrum heeft de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar genoemd. Omdat wegens zijn Turkse nationaliteit niet duidelijk is of Necmettin in Nederland kan blijven, adviseerde het Pieter Baan Centrum evenwel geen tbs. Necmettin heeft volgens zijn onderzoekers een persoonlijkheidsstoornis. “Hij is zeer afhankelijk van wat anderen van hem vinden”, aldus het rapport, “en kan er absoluut niet tegen als hij wordt gekrenkt”. De verdachte zou tot zijn daad zijn gekomen nadat zijn zoontje hem vertelde dat hij van het zoontje van Zeki had gehoord dat hij een slechte vader zou zijn. Dit zou hebben geleid tot “een ontploffing van woede”.

In de woorden van de officier ontstond na de brand “in het hele land en in het buitenland angst en onrust”, omdat aanvankelijk werd gedacht aan racistische motieven. Uiteindelijk werd de verdachte herkend op beelden van een benzinestation waar hij een jerrycan met benzine vulde. Kort daarna bekende hij. De zitting van vanmorgen moest aanvankelijk enige tijd worden geschorst, toen enkele tientallen leden van de familie Kösedag uitbarstten in een woedeaanval.