Effectenhandel wacht op afloop optiecontracten

AMSTERDAM, 16 JAN. Op een kalme Amsterdamse effectenbeurs wachtten handelaren vanochtend de expiratie van januari-opties af. Dankzij herstel op de beurzen in Azië én de hogere dollarkoers noteerde de AEX-index vanmiddag 9,33 punten hoger op 931,09 punten.

AMSTERDAM Op de optiebeurs aan het Rokin lopen vandaag de optiecontracten van januari af. Beleggers die van hun gekochte recht gebruik maken om aandelen te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs kunnen hun januari-optie uiterlijk vanmiddag uitoefenen. De orderstroom die daaruit voortvloeit kan de omzet op de effectenbeurs opstuwen en de koersen beïnvloeden. Vanochtend was daarvan nog weinig te merken.

Commissionairs schreven de koersstijging toe aan de opleving van de financiële markten in Azië en een dollarkoers die met 2,06 gulden bijna een halve cent hoger was dan gisteren. Ook de daling van de kapitaalmarktrente speelde een rol. De meest courante staatsleningen daalden gemiddeld drie dubbeltjes.

Onder de hoofdfondsen behoorde Ahold, net als gisteren, tot de grootste stijgers. Analisten die met lovende rapporten reageerden op de expansie in Latijns-Amerika spoorden beleggers aan om stukken Ahold te kopen. De koers steeg hierdoor 2 gulden naar 56,50 gulden.

In de financiële sector klom ING een gulden naar 90,40 gulden, terwijl ABN Amro twee dubbeltjes steeg naar 40,10 gulden. De sussende bewoordingen waarin topman J. Kalff zich vandaag uitliet over de gevolgen van de Azië-crisis voor de resultaten van de bank maakten op aandeelhouders weinig indruk.

Publiekslieveling op de lokale markt was wederom Cap Gemini. De uitstekende resultaten die de Utrechtse automatiseerder gisteren bekendmaakte deden de koers 2,90 gulden verder stijgen naar 82 gulden. Analisten gaan ervan uit dat de koers van het fonds de komende maanden gemakkelijk kan oplopen naar 100 gulden. Ook diervoederbedrijf Nutreco lag vanochtend goed in de markt. De koers steeg met 2,90 gulden naar 57,40 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York had gisteren te maken met winstnemingen. Het Dow Jones-gemiddelde, dat drie achtereenvolgende dagen was gestegen, sloot met een verlies van 92,92 punten (1,2 procent) op 7691,77 punten.

AZIË De Japanse Nikkei-index heeft vandaag de grens van 16.000 punten doorbroken en sloot op 16.046,45. Het betekende een winst van 924,47 punten (6,1 procent). Daarmee noteerde de belangrijkste beurs van het Verre Oosten voor de derde handelsdag op rij een stijging.

In Hongkong ebde de vrees voor financiële problemen vandaag langzaam weg. Beleggers kochten massaal in, wat de Hang Seng-index een winst van 3,7 procent opleverde.

Ook elders in Azië stonden de beurzen op winst. In Thailand stegen de koersen 5,2 procent, in Indonesië 6,9 procent en Maleisië 2,8 procent. Zuid-Korea was aanvankelijk een uitzondering. Kleine beleggers verkochten op de effectenbeurs van Seoul op grote schaal stukken. Gevolg was een duidelijke daling van de Kospi-index met 17,88 punten, waardoor het koersgemiddelde weer onder de 500-puntengrens belandde. Later trokken de koersen aan; de index sloot met 2,76 procent winst op 539,97.